Roladki z szynki parmeńskiej

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:23 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z szynki parmeńskiej na talerzu
Roladki z szynki parmeńskiej
Roladki z szynki parmeńskiej to idealna przekąska. Jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie, smaczne przystawki to jesteś w idealnym miejscu.
Przygotowanie 10 min
77 kcal
Kcal w porcji
28 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Szynka parmeńska (80 g)
  • Serek śmietankowy (270 g)
  • Śmietana 12% (10 g)
  • Suszone pomidory 10 sztuk (70 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na roladki z szynki parmeńskiej krok po kroku

Serek śmietanowy wymieszaj ze śmietaną.

Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w drobną kostkę.

Suszone pomidory wymieszaj z serkiem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Rozłóż plasterki szynki. Jeśli są duże, możesz podzielić je na pół.

Nabierz łyżkę serka i ułóż na krótszym brzegu plasterka szynki.

Zawiń szynkę z serkiem.

Układaj na talerzu. Możesz przystroić rukolą lub listkami bazylii.

Jak oceniasz przepis na roladki z szynki parmeńskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat roladek z szynki parmeńskiej

Roladki z szynki parmeńskiej to idealna przekąska. Jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie, smaczne przystawki to jesteś w idealnym miejscu.

Przepis na roladki z szynki parmeńskiej wykonasz w kilka chwil. Na początku serek śmietanowy wymieszaj ze śmietaną. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. Suszone pomidory wymieszaj z serkiem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Rozłóż plasterki szynki. Jeśli są duże, możesz podzielić je na pół. Nabierz łyżkę serka i ułóż na krótszym brzegu plasterka szynki. Zawiń szynkę z serkiem. Układaj na talerzu. Możesz przystroić rukolą lub listkami bazylii.

Jeśli wiesz już jak zrobić roladki z szynki parmeńskiej, ale jednak nie po drodze Ci z suszonymi pomidorami to do śmietankowego kremu możesz dodać pokrojone kapary, oliwki, ogórka konserwowego lub paprykę. Choć według mnie to właśnie suszone na słońcu pomidory najlepiej nadają włoskiego klimatu całej przystawce.

Bo właśnie szynka parmeńska to rodzaj włoskiej, podsuszonej, jednak wciąż surowej szynki, którą wytwarza się z całego udźca wieprzowego. Odróżnia ją przede wszystkim znacznie mniejsza zawartość soli niż w innych tego typu wyrobach. To sprawia, że szynka parmeńska ma słodki, wyrafinowany i wciąż intensywny smak. Choć często mylone są te określenia, to szynka parmeńska oznacza coś zupełnie innego niż prosciutto. To ostatnie słowo z języka włoskiego oznacza szynkę, więc pod tą nazwą kryją się jej różne rodzaje.

Prosciutto di Parma zaliczana jest do szynek długo dojrzewających. Jej historia sięga już starożytności, gdy do konserwowania produktów używano głównie solanki. Szynka parmeńska pochodzi z Parmy, czyli prowincji w północnych Włoszech. Jednak obecnie produkowana jest już przez ok. 200 producentów. Mimo to jej produkcja wygląda wszędzie podobnie.

Pierwszym krokiem jest odpowiednie odkarmienie i zadbanie o świnie, które zostaną wykorzystane do produkcji szynki parmeńskiej. Odpowiednia pasza do karmienia, jak również wiek i masa ostatecznego tucznika ma znaczący wpływ na ostateczny smak szynki parmeńskiej. Następnie udziec się zasypuje solą i odstawia na 3 tygodnie, by mięso skruszało. Kolejnym krokiem jest zmycie całej soli i ponownie pozostawienie mięsa, tym razem, na 2-3 miesiące w chłodnym miejscu. Ostatni element przygotowania szynki parmeńskiej to obtoczenie mięsa w tłuszczu i powieszenie na 10-12 miesięcy w pomieszczeniach, gdzie stały dostęp ma świeże, wiejskie powietrze.

Szynka parmeńska, choć powstaje z wieprzowiny, jest bardzo polecana i doceniania przez fanów zdrowego żywienia. 100 g szynki zawiera tylko 135 kcal, z czego tylko 3 g stanowi tłuszcz, a aż 26 g stanowi białko, w tym leucynę i izoleucynę- aminokwasy przyspieszające budowę mięśni.

Kto by się spodziewał, że małe roladki z szynki parmeńskiej będą nie tylko pyszne, ale również ważne dla naszego zdrowia.

Alergeny w roladkach z szynki parmeńskiej

Lista alergenów dla roladek z szynki parmeńskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze roladek z szynki parmeńskiej

na 100g gotowej potrawy

Szynka parmeńska, choć powstaje z wieprzowiny, jest bardzo polecana i doceniania przez fanów zdrowego żywienia. 100 g szynki zawiera tylko 135 kcal, z czego tylko 3 g stanowi tłuszcz, a aż 26 g stanowi białko, w tym leucynę i izoleucynę- aminokwasy przyspieszające budowę mięśni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(28g)
Energia (kcal)
276.91
77.53
Białko (g)
11.49
3.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(28g)
Węglowodany (g)
11.44
3.20
Węglowodany przyswajalne (g)
9.44
2.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(28g)
Tłuszcz (g)
21.79
6.10
Tłuszcze nasycone (g)
15.73
4.40
Tłuszcze nienasycone (g)
6.06
1.70
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.22
1.46
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.23
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.77
20.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(28g)
Witamina A (µg (mcg))
198.88
55.69
Witamina B6 (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.07
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.40
1.79
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.09
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.00
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
190.42
53.32
Tiamina (mg)
0.10
0.03
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.06
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.07
0.58
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.86
5.28
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
97.72
27.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(28g)
Sód (mg)
634.14
177.56
Potas (mg)
633.14
177.28
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.77
18.41
Fosfor (mg)
116.74
32.69
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.79
10.02
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.19
0.61
Cynk (mg)
0.66
0.18
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.07
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z szynki parmeńskiej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z szynki parmeńskiej

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka parmeńska
80 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 80 g
Serek śmietankowy
270 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 270 g
Śmietana 12%
10 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Suszone pomidory
70 g
10 sztuk
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 70 g
Koszt składników
29.00