Roladki z szynki parmeńskiej
- Szynka parmeńska (80 g)
- Serek śmietankowy (270 g)
- Śmietana 12% (10 g)
- Suszone pomidory - 10 sztuk (70 g)
Przepis na roladki z szynki parmeńskiej krok po kroku
Serek śmietanowy wymieszaj ze śmietaną.
Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w drobną kostkę.
Suszone pomidory wymieszaj z serkiem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż plasterki szynki. Jeśli są duże, możesz podzielić je na pół.
Nabierz łyżkę serka i ułóż na krótszym brzegu plasterka szynki.
Zawiń szynkę z serkiem.
Układaj na talerzu. Możesz przystroić rukolą lub listkami bazylii.
Więcej informacji na temat roladek z szynki parmeńskiej
Roladki z szynki parmeńskiej to idealna przekąska. Jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie, smaczne przystawki to jesteś w idealnym miejscu.
Przepis na roladki z szynki parmeńskiej wykonasz w kilka chwil. Na początku serek śmietanowy wymieszaj ze śmietaną. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. Suszone pomidory wymieszaj z serkiem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Rozłóż plasterki szynki. Jeśli są duże, możesz podzielić je na pół. Nabierz łyżkę serka i ułóż na krótszym brzegu plasterka szynki. Zawiń szynkę z serkiem. Układaj na talerzu. Możesz przystroić rukolą lub listkami bazylii.
Jeśli wiesz już jak zrobić roladki z szynki parmeńskiej, ale jednak nie po drodze Ci z suszonymi pomidorami to do śmietankowego kremu możesz dodać pokrojone kapary, oliwki, ogórka konserwowego lub paprykę. Choć według mnie to właśnie suszone na słońcu pomidory najlepiej nadają włoskiego klimatu całej przystawce.
Bo właśnie szynka parmeńska to rodzaj włoskiej, podsuszonej, jednak wciąż surowej szynki, którą wytwarza się z całego udźca wieprzowego. Odróżnia ją przede wszystkim znacznie mniejsza zawartość soli niż w innych tego typu wyrobach. To sprawia, że szynka parmeńska ma słodki, wyrafinowany i wciąż intensywny smak. Choć często mylone są te określenia, to szynka parmeńska oznacza coś zupełnie innego niż prosciutto. To ostatnie słowo z języka włoskiego oznacza szynkę, więc pod tą nazwą kryją się jej różne rodzaje.
Prosciutto di Parma zaliczana jest do szynek długo dojrzewających. Jej historia sięga już starożytności, gdy do konserwowania produktów używano głównie solanki. Szynka parmeńska pochodzi z Parmy, czyli prowincji w północnych Włoszech. Jednak obecnie produkowana jest już przez ok. 200 producentów. Mimo to jej produkcja wygląda wszędzie podobnie.
Pierwszym krokiem jest odpowiednie odkarmienie i zadbanie o świnie, które zostaną wykorzystane do produkcji szynki parmeńskiej. Odpowiednia pasza do karmienia, jak również wiek i masa ostatecznego tucznika ma znaczący wpływ na ostateczny smak szynki parmeńskiej. Następnie udziec się zasypuje solą i odstawia na 3 tygodnie, by mięso skruszało. Kolejnym krokiem jest zmycie całej soli i ponownie pozostawienie mięsa, tym razem, na 2-3 miesiące w chłodnym miejscu. Ostatni element przygotowania szynki parmeńskiej to obtoczenie mięsa w tłuszczu i powieszenie na 10-12 miesięcy w pomieszczeniach, gdzie stały dostęp ma świeże, wiejskie powietrze.
Szynka parmeńska, choć powstaje z wieprzowiny, jest bardzo polecana i doceniania przez fanów zdrowego żywienia. 100 g szynki zawiera tylko 135 kcal, z czego tylko 3 g stanowi tłuszcz, a aż 26 g stanowi białko, w tym leucynę i izoleucynę- aminokwasy przyspieszające budowę mięśni.
Kto by się spodziewał, że małe roladki z szynki parmeńskiej będą nie tylko pyszne, ale również ważne dla naszego zdrowia.
Alergeny w roladkach z szynki parmeńskiej
Lista alergenów dla roladek z szynki parmeńskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze roladek z szynki parmeńskiej
Szynka parmeńska, choć powstaje z wieprzowiny, jest bardzo polecana i doceniania przez fanów zdrowego żywienia. 100 g szynki zawiera tylko 135 kcal, z czego tylko 3 g stanowi tłuszcz, a aż 26 g stanowi białko, w tym leucynę i izoleucynę- aminokwasy przyspieszające budowę mięśni.
Energia i białka
(28g)
Węglowodany
(28g)
Tłuszcze
(28g)
Witaminy
(28g)
Składniki mineralne
(28g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.