Przepis na roladki z piersi kurczaka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska, nitka

Pieczarki umyj, osusz i obierz. Następnie pokrój je w kostkę.

Na patelni roztop masło i podsmaż na nim pieczarki (pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość — odparuje z nich woda). Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz. Następnie mięso delikatnie rozbij.

Każdy kawałek mięsa posyp solą i pieprzem. Na mięsie ułóż plasterek sera oraz odrobinę pieczarek smażonych na maśle.

Mięso zawiń w roladki i zwiąż z obu stron nitką.

W miseczce roztrzep jajka, na talerzyk wysyp bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej olej.

Każdą z roladek obtocz w jajku oraz bułce tartej i smaż na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Przed podaniem z roladek ściągnij nitki.

Roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Roladki z piersi kurczaka podane na białym talerzu.
Roladki z piersi kurczaka
Koszt przygotowania dania
24.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
508 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Roladki z piersi kurczaka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach z piersi kurczaka

Roladki z piersi kurczaka to doskonały pomysł na smaczny obiad dla rodziny. Pyszne roladki drobiowe doskonale smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Przepis na roladki z piersi kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania roladek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, pieczarki, ser gouda, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, masło, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić roladki z piersi kurczaka? Pieczarki umyj, osusz i obierz. Następnie pokrój je w kostkę. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim pieczarki (pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość — odparuje z nich woda). Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz. Następnie mięso delikatnie rozbij. Każdy kawałek mięsa posyp solą i pieprzem. Na mięsie ułóż plasterek sera oraz odrobinę pieczarek smażonych na maśle. Mięso zawiń w roladki i zwiąż z obu stron nitką. W miseczce roztrzep jajka, na talerzyk wysyp bułkę tartą. Każdą z roladek obtocz w jajku oraz bułce tartej i smaż na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem z roladek ściągnij nitki. Roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm.

Podsumowując łatwe do przygotowania roladki z piersi kurczaka stanowią doskonałą propozycją na pyszny obiad dla rodziny. Roladki drobiowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują podane na ciepło.

Wartości odżywcze roladek z piersi kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
203.43 kcal
508.58 kcal
Białko
15.69 g
39.23 g
Fenyloalanina
0.61 mg
1.53 mg
Brak danych dla: pieczarki, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w roladkach z piersi kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
7.48 g
18.70 g
Węglowodany przyswajalne
6.89 g
17.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
1.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
12.04 g
30.11 g
Tłuszcze nasycone
4.90 g
12.24 g
Tłuszcze nienasycone
7.15 g
17.87 g
Tłuszcze jednonasycone
5.16 g
12.91 g
Tłuszcze wielonasycone
1.99 g
4.96 g
Cholesterol
87.40 mg
218.51 mg

Witaminy w przepisie na roladki z piersi kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
54.24 µg (mcg)
135.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.43 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.39 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Witamina E
0.52 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
53.79 µg (mcg)
134.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.69 mg
14.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.82 µg (mcg)
59.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.27 µg (mcg)
13.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki z piersi kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
178.49 mg
446.22 mg
Potas
255.23 mg
638.07 mg
Wapń
89.98 mg
224.94 mg
Fosfor
199.36 mg
498.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.37 mg
55.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
2.26 mg
Cynk
1.03 mg
2.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z piersi kurczaka 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z piersi kurczaka

Lista alergenów dla roladek z piersi kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania roladek z piersi kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pieczarki
200 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
100 g
5 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na roladki z piersi kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób