Roladki z piersi kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (200 g)
- Ser gouda - 5 plastrów (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (100 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
- Masło (30 g)
Przepis na roladki z piersi kurczaka krok po kroku
Pieczarki umyj, osusz i obierz. Następnie pokrój je w kostkę.
Na patelni roztop masło i podsmaż na nim pieczarki (pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość — odparuje z nich woda). Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz. Następnie mięso delikatnie rozbij.
Każdy kawałek mięsa posyp solą i pieprzem. Na mięsie ułóż plasterek sera oraz odrobinę pieczarek smażonych na maśle.
Mięso zawiń w roladki i zwiąż z obu stron nitką.
W miseczce roztrzep jajka, na talerzyk wysyp bułkę tartą.
Na patelni rozgrzej olej.
Każdą z roladek obtocz w jajku oraz bułce tartej i smaż na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Przed podaniem z roladek ściągnij nitki.
Roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat roladek z piersi kurczaka
Roladki z piersi kurczaka to doskonały pomysł na smaczny obiad dla rodziny. Pyszne roladki drobiowe doskonale smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Przepis na roladki z piersi kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania roladek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, pieczarki, ser gouda, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, masło, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić roladki z piersi kurczaka? Pieczarki umyj, osusz i obierz. Następnie pokrój je w kostkę. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim pieczarki (pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość — odparuje z nich woda). Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz. Następnie mięso delikatnie rozbij. Każdy kawałek mięsa posyp solą i pieprzem. Na mięsie ułóż plasterek sera oraz odrobinę pieczarek smażonych na maśle. Mięso zawiń w roladki i zwiąż z obu stron nitką. W miseczce roztrzep jajka, na talerzyk wysyp bułkę tartą. Każdą z roladek obtocz w jajku oraz bułce tartej i smaż na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem z roladek ściągnij nitki. Roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm.
Podsumowując łatwe do przygotowania roladki z piersi kurczaka stanowią doskonałą propozycją na pyszny obiad dla rodziny. Roladki drobiowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują podane na ciepło.
Alergeny w roladkach z piersi kurczaka
Lista alergenów dla roladek z piersi kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze roladek z piersi kurczaka
Roladki z piersi kurczaka to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest smażone, dlatego osoby będące na diecie lekkostrawnej nie powinny go spożywać (potrawy smażone są ciężkostrawne).
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.