Roladki z piersi kurczaka

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki kurczaka na talerzu
Roladki z piersi kurczaka
Roladki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami oraz serem to doskonała propozycja na obiad rodzinny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego i szybkiego w przygotowaniu przepisu.
Przygotowanie 50 min
508 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Pieczarki - 10 średnich sztuk (200 g)
  • Ser gouda - 5 plastrów (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, nitka

Przepis na roladki z piersi kurczaka krok po kroku

Pieczarki umyj, osusz i obierz. Następnie pokrój je w kostkę.

Na patelni roztop masło i podsmaż na nim pieczarki (pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość — odparuje z nich woda). Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz. Następnie mięso delikatnie rozbij.

Każdy kawałek mięsa posyp solą i pieprzem. Na mięsie ułóż plasterek sera oraz odrobinę pieczarek smażonych na maśle.

Mięso zawiń w roladki i zwiąż z obu stron nitką.

W miseczce roztrzep jajka, na talerzyk wysyp bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej olej.

Każdą z roladek obtocz w jajku oraz bułce tartej i smaż na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Przed podaniem z roladek ściągnij nitki.

Roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na roladki z piersi kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat roladek z piersi kurczaka

Roladki z piersi kurczaka to doskonały pomysł na smaczny obiad dla rodziny. Pyszne roladki drobiowe doskonale smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Przepis na roladki z piersi kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania roladek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, pieczarki, ser gouda, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, masło, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić roladki z piersi kurczaka? Pieczarki umyj, osusz i obierz. Następnie pokrój je w kostkę. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim pieczarki (pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość — odparuje z nich woda). Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz. Następnie mięso delikatnie rozbij. Każdy kawałek mięsa posyp solą i pieprzem. Na mięsie ułóż plasterek sera oraz odrobinę pieczarek smażonych na maśle. Mięso zawiń w roladki i zwiąż z obu stron nitką. W miseczce roztrzep jajka, na talerzyk wysyp bułkę tartą. Każdą z roladek obtocz w jajku oraz bułce tartej i smaż na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem z roladek ściągnij nitki. Roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm.

Podsumowując łatwe do przygotowania roladki z piersi kurczaka stanowią doskonałą propozycją na pyszny obiad dla rodziny. Roladki drobiowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują podane na ciepło.

Alergeny w roladkach z piersi kurczaka

Lista alergenów dla roladek z piersi kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze roladek z piersi kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Roladki z piersi kurczaka to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest smażone, dlatego osoby będące na diecie lekkostrawnej nie powinny go spożywać (potrawy smażone są ciężkostrawne).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
203.43
508.58
Białko (g)
15.69
39.23
Fenyloalanina (mg)
0.61
1.53
Brak danych dla: pieczarki, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.48
18.70
Węglowodany przyswajalne (g)
6.89
17.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.04
30.11
Tłuszcze nasycone (g)
4.90
12.24
Tłuszcze nienasycone (g)
7.15
17.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.16
12.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
4.96
Cholesterol (mg)
87.40
218.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
54.24
135.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.39
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.63
Witamina E (mg)
0.52
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.79
134.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.69
14.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.82
59.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.27
13.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
178.49
446.22
Potas (mg)
255.23
638.07
Wapń (mg)
89.98
224.94
Fosfor (mg)
199.36
498.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.37
55.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.26
Cynk (mg)
1.03
2.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z piersi kurczaka 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z piersi kurczaka

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pieczarki
200 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
100 g
5 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
46.00