Roladki z mięsem mielonym
- Schab wieprzowy bez kości (700 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (40 g)
- Śmietana 12% (140 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na roladki z mięsem mielonym krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem.
Smaż mięso przez 4-5 minut.
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper.
Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj.
Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.
Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon.
Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki drobiowe
-
Roladki
Więcej informacji na temat roladek z mięsem mielonym
Roladki z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki są bardzo soczyste i nie wymagają długiego przygotowywania. Roladki można faszerować dowolnym rodzajem farszu. Przepis na roladki z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, mięso mielone wieprzowe, cebula, przecier pomidorowy, śmietana kwaśna, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić roladki z mięsem mielonym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż mięso przez 4-5 minut. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper. Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj. Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm. Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon. Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki, jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.
Podsumowując pyszne roladki świetnie sprawdzą się na obiad. Roladki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis można wzbogacić także dodatkiem pieczarek lub innych grzybów. Roladki można przygotować z innego rodzaju mięsa na przykład mięsa drobiowego.
Alergeny w roladkach z mięsem mielonym
Lista alergenów dla roladek z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze roladek z mięsem mielonym
Roladki z mięsem mielonym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki nie zawierają dużej ilości kalorii, świetnie więc sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Roladki są także bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.