Roladki z mięsem mielonym

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapieczone roladki z mielonym mięsem
Roladki z mięsem mielonym
Roladki z mięsem mielonym to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne roladki wieprzowe to także doskonały pomysł na imprezę ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
609 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (700 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (40 g)
  • Śmietana 12% (140 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na roladki z mięsem mielonym krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem.

Smaż mięso przez 4-5 minut.

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper.

Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj.

Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.

Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem.

Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon.

Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na roladki z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat roladek z mięsem mielonym

Roladki z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki są bardzo soczyste i nie wymagają długiego przygotowywania. Roladki można faszerować dowolnym rodzajem farszu. Przepis na roladki z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, mięso mielone wieprzowe, cebula, przecier pomidorowy, śmietana kwaśna, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić roladki z mięsem mielonym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż mięso przez 4-5 minut. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper. Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj. Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm. Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon. Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki, jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując pyszne roladki świetnie sprawdzą się na obiad. Roladki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis można wzbogacić także dodatkiem pieczarek lub innych grzybów. Roladki można przygotować z innego rodzaju mięsa na przykład mięsa drobiowego.

Alergeny w roladkach z mięsem mielonym

Lista alergenów dla roladek z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze roladek z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Roladki z mięsem mielonym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki nie zawierają dużej ilości kalorii, świetnie więc sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Roladki są także bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
190.45
609.42
Białko (g)
12.97
41.50
Fenyloalanina (mg)
0.52
1.65
Brak danych dla: cebula, śmietana 12%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
2.78
8.89
Węglowodany przyswajalne (g)
2.32
7.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
13.90
44.48
Tłuszcze nasycone (g)
4.18
13.36
Tłuszcze nienasycone (g)
9.73
31.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.31
23.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.42
7.73
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.76
143.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
23.87
76.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.80
18.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.60
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.30
26.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.32
13.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.12
35.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
103.10
329.91
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
41.37
132.39
Potas (mg)
290.85
930.73
Wapń (mg)
28.56
91.40
Fosfor (mg)
143.09
457.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.95
63.82
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
2.23
Cynk (mg)
1.18
3.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z mięsem mielonym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z mięsem mielonym

Koszt składników
50.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
700 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 700 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
40 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
50.20