Roladki z kurczaka z piekarnika

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z kurczaka z piekarnika podane na desce do krojenia.
Roladki z kurczaka z piekarnika
Roladki z kurczaka z piekarnika to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Roladki z dodatkiem suszonych pomidorów sprawdzą się doskonale podane z dodatkiem ziemniaków.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
509 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
  • Szpinak mrożony (250 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Serek śmietankowy (200 g)
  • Suszone pomidory (50 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na roladki z kurczaka z piekarnika krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój na porcje.

Dopraw solą i pieprzem.

Rozbij mięso tłuczkiem do mięsa.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż.

Dopraw szpinak solą i pieprzem.

Pomidory suszone pokrój w paski.

Dodaj do szpinaku serek śmietankowy, pokruszony ser feta oraz suszone pomidory.

Wymieszaj farsz dokładnie.

Wyłóż szpinak na piersi z kurczaka i zwiń w rulon.

Zepnij mięso wykałaczkami.

Umieść w naczyniu do zapiekania i na wierzch dodaj kawałki masła.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na roladki z kurczaka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat roladek z kurczaka z piekarnika

Roladki z kurczaka z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze roladki sprawdzą się podane z dodatkiem świeżego pieczywa lub świeżych warzyw. Sprawdzony przepis wykorzystać można także jako danie na bardziej uroczyste okazje. Przepis na roladki z kurczaka z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, szpinak mrożony, ser feta, serek śmietankowy, czosnek, pomidory suszone, sól, pieprz, olej rzepakowy, masło.

Jak zrobić roladki z kurczaka z piekarnika? Pierś z kurczaka pokrój na porcje. Dopraw solą i pieprzem. Rozbij mięso tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż. Dopraw szpinak solą i pieprzem. Pomidory suszone pokrój w paski. Dodaj do szpinaku serek śmietankowy, pokruszony ser feta oraz suszone pomidory. Wymieszaj farsz dokładnie. Wyłóż szpinak na piersi z kurczaka i zwiń w rulon. Zepnij mięso wykałaczkami. Umieść w naczyniu do zapiekania i na wierzch dodaj kawałki masła. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.

Podsumowując: soczyste roladki z kurczaka to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki można przygotować także w sosie śmietanowym lub pomidorowym. Roladki sprawdzą się podane na bardziej uroczyste okazje. Roladki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pyszne roladki można nafaszerować także pieczarkami lub suszonymi owocami.

Alergeny w roladkach z kurczaka z piekarnika

Lista alergenów dla roladek z kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • serek śmietankowy
    • Masło

Wartości odżywcze roladek z kurczaka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Roladki z kurczaka z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość składników mineralnych. Roladki zawierają niedużą ilość kalorii i sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
169.75
509.24
Białko (g)
14.98
44.95
Fenyloalanina (mg)
0.58
1.73
Brak danych dla: serek śmietankowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.65
10.96
Węglowodany przyswajalne (g)
2.66
7.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.69
32.06
Tłuszcze nasycone (g)
6.34
19.02
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
13.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.41
10.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
2.81
Cholesterol (mg)
62.56
187.67
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
184.01
552.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.47
7.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.26
Witamina E (mg)
0.37
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
73.28
219.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.62
16.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.25
114.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1329.66
3988.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
190.28
570.84
Potas (mg)
385.90
1157.71
Wapń (mg)
78.13
234.38
Fosfor (mg)
171.68
515.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.93
113.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
3.28
Cynk (mg)
0.82
2.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.21
0.62
Brak danych dla: serek śmietankowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z kurczaka z piekarnika 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z kurczaka z piekarnika

Koszt składników
72.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Szpinak mrożony
250 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 250 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
72.80