Przepis na roladki z kurczaka z piekarnika krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 700 g
- Szpinak mrożony 250 g
- Ser Feta 100 g
- Serek śmietankowy 200 g
- Suszone pomidory 50 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki stołowe
- Masło 30 g
Pierś z kurczaka pokrój na porcje.
Dopraw solą i pieprzem.
Rozbij mięso tłuczkiem do mięsa.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż.
Dopraw szpinak solą i pieprzem.
Pomidory suszone pokrój w paski.
Dodaj do szpinaku serek śmietankowy, pokruszony ser feta oraz suszone pomidory.
Wymieszaj farsz dokładnie.
Wyłóż szpinak na piersi z kurczaka i zwiń w rulon.
Zepnij mięso wykałaczkami.
Umieść w naczyniu do zapiekania i na wierzch dodaj kawałki masła.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 minut.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Roladki z kurczaka z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o roladkach z kurczaka z piekarnika
Roladki z kurczaka z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze roladki sprawdzą się podane z dodatkiem świeżego pieczywa lub świeżych warzyw. Sprawdzony przepis wykorzystać można także jako danie na bardziej uroczyste okazje. Przepis na roladki z kurczaka z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, szpinak mrożony, ser feta, serek śmietankowy, czosnek, pomidory suszone, sól, pieprz, olej rzepakowy, masło.
Jak zrobić roladki z kurczaka z piekarnika? Pierś z kurczaka pokrój na porcje. Dopraw solą i pieprzem. Rozbij mięso tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż. Dopraw szpinak solą i pieprzem. Pomidory suszone pokrój w paski. Dodaj do szpinaku serek śmietankowy, pokruszony ser feta oraz suszone pomidory. Wymieszaj farsz dokładnie. Wyłóż szpinak na piersi z kurczaka i zwiń w rulon. Zepnij mięso wykałaczkami. Umieść w naczyniu do zapiekania i na wierzch dodaj kawałki masła. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.
Podsumowując: soczyste roladki z kurczaka to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki można przygotować także w sosie śmietanowym lub pomidorowym. Roladki sprawdzą się podane na bardziej uroczyste okazje. Roladki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pyszne roladki można nafaszerować także pieczarkami lub suszonymi owocami.
Wartości odżywcze roladek z kurczaka z piekarnika
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w roladkach z kurczaka z piekarnika
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na roladki z kurczaka z piekarnika
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na roladki z kurczaka z piekarnika
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladkach z kurczaka z piekarnika
Lista alergenów dla roladek z kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- serek śmietankowy
- Masło