Roladki z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Szpinak (300 g)
- Ser Feta - Pół kostki (100 g)
- Masło (50 g)
- Serek śmietankowy (150 g)
Przepis na roladki z kurczaka krok po kroku
Pierś z kurczaka przekrój w połowie, zostawiając 1 cm od końca. Dopraw solą i pieprzem oraz curry.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj serek kremowy i wymieszaj, wyłącz gaz i dodaj fetę, wymieszaj.
Przestudzony farsz wyłóż na piersi z kurczaka i zwiń w roladki.
Kurczaka zepnij wykałaczkami i obsmaż na oleju rzepakowym.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki drobiowe
-
Roladki
Więcej informacji na temat roladek z kurczaka
Roladki z kurczaka ze szpinakiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Roladki z kurczaka możesz przygotowywać z wieloma różnymi farszami. Nasz przepis ze szpinakiem idealnie pasuje na święta i na imprezę, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis na roladki z kurczaka ze szpinakiem jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, szpinak mrożony, czosnek, serek śmietankowy na kanapki, feta, sól, pieprz oraz masło i olej rzepakowy.
Jak zrobić roladki z kurczaka? Pierś z kurczaka przekrój w połowie, zostawiając 1 cm od końca. Dopraw solą i pieprzem oraz curry. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj serek kremowy i wymieszaj, wyłącz gaz i dodaj fetę, wymieszaj. Przestudzony farsz wyłóż na piersi z kurczaka i zwiń w roladki. Zepnij wykałaczkami i obsmaż na oleju rzepakowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.
Podsumowując dobre roladki z kurczaka to wspaniałe danie obiadowe dla całej rodziny, sprawdza się także podczas rodzinnych uroczystości. Prosty przepis jest szybki do przygotowania. Roladki ze szpinakiem z piekarnika są nisko kaloryczne i zawierają wiele cennych składników mineralnych.
Alergeny w roladkach z kurczaka
Lista alergenów dla roladek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Masło
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze roladek z kurczaka
Roladki z kurczaka to danie zawierające dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest niskokaloryczna i zawiera wiele cennych składników mineralnych. Szpinak jest dobrym źródłem żelaza i błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.