Roladki z indyka ze szpinakiem

Opublikowano: 19.10.2021 r., 11:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z indyka na sałatce
Roladki z indyka ze szpinakiem
Roladki z indyka ze szpinakiem z serem pleśniowym, czosnkiem i ostrym ketchupem są bardzo wyraziste w smaku. To danie idealnie sprawdzi się gdy zechcesz zaskoczyć swoich gości.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
294 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (300 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (50 g)
  • Ketchup - ostry, 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (1 g)
  • Śmietana 18% - 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne, praska do czosnku

Przepis na roladki z indyka ze szpinakiem krok po kroku

Na rozgrzaną oliwę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek po czym dodaj umyty i wysuszony szpinak.

Wszystko razem podsmażaj, aż szpinak odparuje.

Do miseczki wlej śmietanę, ketchup i dodaj pokruszony ser z niebieską pleśnią. Dokładnie wymieszaj.

Powstałą masę dodaj do szpinaku na patelni i dopraw solą i pieprzem. Duś aż odparuje i zrobi się gęste.

Pierś z indyka przekrój wzdłuż na dwie części.

Każdą część rozpłaszcz dłonią i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Masę szpinakową wyłóż na kawałki indyka i zwiń.

Roladki delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego, dolej 4 łyżki wody i przykryj pokrywką.

Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na roladki z indyka ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat roladki z indyka ze szpinakiem

Roladki z indyka ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad. Indyk to mięso niskokaloryczne, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza za to dużą ilość cennego białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie syntetyzuje a potrzebuje, w odpowiednich ilościach i w prawidłowym wzajemnym stosunku. Jako mięso z niewielką ilością tłuszczu jest odpowiednie dla osób, które powinny stosować dietę łatwostrawną lub tych, którzy chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Szczególnie polecane jest dla małych dzieci, ponieważ rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego może być podawane jako pierwsze mięso już po 6. miesiącu życia.

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. pieczenia nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.

Przepis na roladki z indyka ze szpinakiem zawiera w sobie szpinak świeży. Do tego można wykorzystać szpinak kupiony w sklepie lub… zasadzony na parapecie. Aby mieć stały dostęp do świeżych listków należy co 10-14 dni siać nowe ziarenka do żyznego podłoża z warstwą drenażową na dnie. Pierwsze listki ukażą się już po około siedmiu dniach. Domowe uprawy to świetne rozwiązanie dla osób chcących zaoszczędzić czas i pieniądze. To także pyszne upiększenie naszych okien.

Jeśli wciąż zastanawiasz się jak zrobić roladki z indyka to ten przepis jest naprawdę prosty. Dodatek sera pleśniowego, czosnku oraz ostrego ketchupu nadaje im wyrazistego smak, dzięki czemu to danie na długo zapada w pamięć.

Alergeny w roladce z indyka ze szpinakiem

Lista alergenów dla roladki z indyka ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze roladki z indyka ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Mięso z indyka świetnie sprawdzi się u osób, które chciałyby spożywać pełnowartościowe białko z niewielką ilością tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
117.78
294.44
Białko (g)
14.93
37.32
Fenyloalanina (mg)
0.58
1.45
Brak danych dla: ketchup, śmietana 18%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.06
5.15
Węglowodany przyswajalne (g)
1.29
3.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.86
14.66
Tłuszcze nasycone (g)
3.53
8.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
5.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
1.63
Cholesterol (mg)
34.84
87.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
183.65
459.12
Witamina B6 (mg)
0.51
1.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.81
2.01
Witamina C (mg)
9.81
24.53
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.37
Witamina E (mg)
0.30
0.75
Retinol (µg (mcg))
21.19
52.97
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.19
0.48
Niacyna (mg)
5.68
14.20
Foliany (µg (mcg))
73.76
184.39
Beta karoten (µg (mcg))
1950.28
4875.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
180.58
451.45
Potas (mg)
359.67
899.19
Wapń (mg)
86.49
216.23
Fosfor (mg)
147.72
369.29
Magnez (mg)
43.55
108.89
Żelazo (mg)
1.37
3.43
Cynk (mg)
1.02
2.55
Miedź (mg)
0.08
0.19
Mangan (mg)
0.32
0.80
Brak danych dla: ketchup, śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladki z indyka ze szpinakiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladki z indyka ze szpinakiem

Koszt składników
56.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Ser pleśniowy niebieski
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Ketchup
10 g
ostry, 1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Czosnek
1 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Śmietana 18%
10 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
56.20