Roladki z indyka z pieczarkami
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (150 g)
- Ser gouda (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (50 g)
Przepis na roladki z indyka z pieczarkami krok po kroku
Mięso z piersi indyka umyj, osusz i rozbij na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach jarzynowych.
Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ostudzone pieczarki wymieszaj z dodatkiem jajka.
Farsz pieczarkowy ułóż na plastrach mięsa i całość posyp serem.
Filety z indyka zwiń w roladki (możesz związać je nitką, aby się nie rozpadły).
Każdą roladkę obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.
Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
Gotowe roladki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki
Więcej informacji na temat roladek z indyka z pieczarkami
Roladki z indyka z pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne roladki warto podać z dodatkiem ugorowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Prosty przepis na roladki z indyka z pieczarkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania roladek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, pieczarki, ser żółty, jajka, mąka pszenna, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić roladki z indyka z pieczarkami? Mięso z piersi indyka umyj, osusz i rozbij na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach jarzynowych. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ostudzone pieczarki wymieszaj z dodatkiem jajka. Farsz pieczarkowy ułóż na plastrach mięsa i całość posyp serem. Filety z indyka zwiń w roladki. Każdą roladkę obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotowe roladki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne roladki z indyka z pieczarkami. Roladki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Roladki warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Roladki z indyka świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny.
Alergeny w roladkach z indyka z pieczarkami
Lista alergenów dla roladek z indyka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze roladek z indyka z pieczarkami
Roladki z indyka z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest mięsem chudym, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.