Roladki z cukinii

Opublikowano: 10.03.2021 r., 20:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki cukinii z nadzieniem.
Roladki z cukinii
Roladki z cukinii to szybki i tani przepis na pyszną przystawkę. Masz gości i nie wiesz czym ich poczęstować? Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na roladki.
Przygotowanie 30 min
42 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Cukinia - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Suszone pomidory (50 g)
  • Serek kanapkowy z czosnkiem (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia

Przepis na roladki z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i obierz ze skórki. Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża pokrój ją wzdłuż na cienkie paski.

Serek kremowy wymieszaj z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę i przyprawami.

Plasterki cukinii posmaruj serkiem i zwiń w roladkę.

Jak oceniasz przepis na roladki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat roladek z cukinii

Cukiniowe roladki mogą mieć przeróżne nadzienia, można je podawać na ciepło lub na zimno. W tym przepisie skupimy się na roladkach z cukinii z kremowym nadzieniem i dodatkiem pomidorów suszonych podawanych na zimno. Taka propozycja świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezie lub szybka przekąska w pracy.

Przepisy na rollsy z cukinii są na prawdę proste i poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Do ich przygotowania potrzebujesz cukinii, suszonych pomidorów, serka kremowego, czosnku oraz przypraw. Czas wykonania około 20 porcji roladek wynosi 30 minut.

Roladki z cukinii będą dobry wyborem dla wegetarian. Jest to potrawa lekkostrawna oraz dostarcza wielu cennych składników odżywczych i pokarmowych.

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, przez co stała się składnikiem wielu dań. Jest bogatym źródlem potasu, magnezu, żelaza, witaminy C, K, PP oraz witaminy B1. Cukinia wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Możemy zaliczyć do nich odkwaszanie organizmu, wspieranie procesu odchudzania, przeciwdziałanie gromadzenia się wody w organizmie, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, poprawia pracę mózgu oraz redukuje stres.

Suszone pomidory są dobrym źródłem likopenu, dzięki jego obecności chronią przed chorobami nowotworowymi, hamują rozwój wolnych rodników oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo olej, w którym przechowywane są suszone pomidory, sprawia, że witaminy A, D, E oraz K są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Suszone pomidory są również dobrym źródłem błonnika, potasu, żelaza, fosforu oraz sodu. Zawieraj również magnez zwiększający wytrzymałość na stres. Zawartość w suszonych pomidorach witaminy K sprzyja prawidłowej krzepliwości krwi.

Podsumowując roladki z cukinii z dodatkiem serka i pomidorów suszonych dostarczą do organizmu wielu cennych składników odżywczych, wspomogą proces krzepnięcia krwi oraz zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób oczu. Są one doskonałym pomysłem na przystawkę oraz szybką przekąskę do pracy.

Alergeny w roladkach z cukinii

Lista alergenów dla Roladek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Wartości odżywcze roladek z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
141.00
42.30
Białko (g)
3.98
1.19
Fenyloalanina (mg)
0.15
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
9.10
2.73
Węglowodany przyswajalne (g)
7.27
2.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
10.81
3.24
Tłuszcze nasycone (g)
7.47
2.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
1.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
0.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.35
0.11
Cholesterol (mg)
30.30
9.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
102.80
30.84
Witamina B6 (mg)
0.15
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.02
Retinol (µg (mcg))
90.90
27.27
Tiamina (mg)
0.09
0.03
Ryboflawina (mg)
0.17
0.05
Niacyna (mg)
1.20
0.36
Foliany (µg (mcg))
23.90
7.17
Beta karoten (µg (mcg))
142.10
42.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
109.70
32.91
Potas (mg)
538.90
161.67
Wapń (mg)
49.70
14.91
Fosfor (mg)
90.50
27.15
Magnez (mg)
32.90
9.87
Żelazo (mg)
1.16
0.35
Cynk (mg)
0.54
0.16
Miedź (mg)
0.18
0.05
Mangan (mg)
0.30
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z cukinii

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
150 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.78
Za 150 g
Koszt składników
15.00