Roladki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (375 g)
- Keczup - 2 łyżki (30 g)
- Ser edamski - 6 plastrów (90 g)
- Szynka konserwowa - 6 plastrów (150 g)
Przepis na roladki z ciasta francuskiego krok po kroku
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj go keczupem.
Rozłóż równomiernie na ciasto plastry sera i szynki. Dopraw pieprzem, oregano i ostrą papryką.
Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój na plastry.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nią roladki.
Piecz w piekarniku do momentu uzyskania przez ciasto złotego koloru, około 20 minut.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki półkruche
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat roladek z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Roladki są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta francuskiego z serem i szynką jest bardzo apetyczne. Przekąskę można doprawić wskazanymi przyprawami w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić roladki z ciasta francuskiego? Do ich wykonania potrzebujemy prostych składników, czyli ciasto francuskie, keczup, ser, szynkę i przyprawy. Ciasto rozwijamy i smarujemy keczupem, następnie układamy ser i szynkę. Całość doprawiamy. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon, który następnie kroimy w plastry. Zawijańce układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno nabrać złotego koloru.
Przepis na roladki z ciasta francuskiego to głównie wypiek na bazie masy, która składa się z masła, jaj i wysokogatunkowej mąki pszennej. Jest bardzo delikatne i kruche oraz kaloryczne. 100 gram produktu to aż 500 kcal. Ciasto francuskie nadaje się jako baza zarówno do potraw na słodko jak i słono, ale trzeba jeść je z umiarem, ponieważ nie jest syte i pożywne. Dodatkowo w swoim składzie zawiera duże ilości tłuszczy, dlatego nie jest wskazane dla osób na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przepis zawiera w swoim składzie również ser, który jest doskonałym źródłem witamin A, D, E i K oraz wapń, który między innymi wpływa na prawidłową budowę układu kostnego. Ciasto francuskie dobrze komponuje się również ze szpinakiem i serem feta, a w wersji na słodko np. z budyniem.
Pomysł na roladki idealnie sprawdzi się na przekąskę, a także jako danie na spotkanie ze znajomymi. Ten przepis to pomysł na pyszne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Zawijańce na pewno będą Ci smakować, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a kompozycja składników da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Posiłek warto wzbogacić o warzywa, ze względu na ich dobry wpływ na nasz organizm.
Alergeny w roladkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla roladek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
Wartości odżywcze roladek z ciasta francuskiego
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.