Roladki z boczkiem

Opublikowano: 04.08.2022 r., 10:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z boczkiem podane na patelni.
Roladki z boczkiem
Roladki z boczkiem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Drobiowe roladki są bardzo delikatne i aromatyczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
413 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości w plastrach (200 g)
  • Śliwki suszone (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Masło klarowane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na roladki z boczkiem krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Dopraw mięso solą i pieprzem.

W każdy kawałek piersi z kurczaka zawiń śliwkę.

Obwiń roladkę plastrem boczku i zepnij wykałaczką.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż roladki.

Wlej na patelnię śmietanę i gotuj roladki przez 10-15 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Podawaj roladki z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Jak oceniasz przepis na roladki z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat roladek z boczkiem

Roladki z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na danie w sosie jest prosty i świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Roladki podać można także na bardziej uroczyste okazje. Przepis na roladki z boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, boczek wędzony, śliwki suszone, śmietana kremówka, sól, pieprz, natka pietruszki, masło klarowane.

Jak zrobić roladki z boczkiem? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw mięso solą i pieprzem. W każdy kawałek piersi z kurczaka zawiń śliwkę. Obwiń roladkę plastrem boczku i zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż roladki. Wlej na patelnię śmietanę i gotuj roladki przez 10-15 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Podawaj roladki z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Pierś z kurczaka jest doskonałym źródłem białka oraz składników mineralnych i witamin.

Podsumowując najlepsze roladki z piersi kurczaka to łatwe danie dla całej rodziny. Pyszne roladki podać można na obiad lub kolację dla rodziny i znajomych. Roladki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Smaczne danie podać można z wieloma różnymi dodatkami takimi jak świeże warzywa lub ryż.

Alergeny w roladkach z boczkiem

Lista alergenów dla roladek z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze roladek z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Roladki z boczkiem to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki świetnie sprawdzą się dla osób na diecie ketogenicznej. Potrawa zawiera dużą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
206.86
413.72
Białko (g)
18.25
36.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.88
5.75
Węglowodany przyswajalne (g)
2.61
5.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.14
26.27
Tłuszcze nasycone (g)
9.22
18.45
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
7.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.84
5.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
2.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.70
123.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
28.01
56.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.57
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.78
3.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.77
43.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.14
14.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.30
14.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
81.99
163.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
232.24
464.47
Potas (mg)
288.62
577.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.38
14.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
178.88
357.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.48
44.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.81
1.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z boczkiem 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z boczkiem

Koszt składników
65.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
w plastrach
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
65.50