Roladki z boczkiem
- Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
- Boczek wędzony bez kości - w plastrach (200 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Masło klarowane (30 g)
Przepis na roladki z boczkiem krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na porcje.
Dopraw mięso solą i pieprzem.
W każdy kawałek piersi z kurczaka zawiń śliwkę.
Obwiń roladkę plastrem boczku i zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż roladki.
Wlej na patelnię śmietanę i gotuj roladki przez 10-15 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.
Podawaj roladki z dodatkiem puree ziemniaczanego.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki
Więcej informacji na temat roladek z boczkiem
Roladki z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na danie w sosie jest prosty i świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Roladki podać można także na bardziej uroczyste okazje. Przepis na roladki z boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, boczek wędzony, śliwki suszone, śmietana kremówka, sól, pieprz, natka pietruszki, masło klarowane.
Jak zrobić roladki z boczkiem? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw mięso solą i pieprzem. W każdy kawałek piersi z kurczaka zawiń śliwkę. Obwiń roladkę plastrem boczku i zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż roladki. Wlej na patelnię śmietanę i gotuj roladki przez 10-15 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Podawaj roladki z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Pierś z kurczaka jest doskonałym źródłem białka oraz składników mineralnych i witamin.
Podsumowując najlepsze roladki z piersi kurczaka to łatwe danie dla całej rodziny. Pyszne roladki podać można na obiad lub kolację dla rodziny i znajomych. Roladki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Smaczne danie podać można z wieloma różnymi dodatkami takimi jak świeże warzywa lub ryż.
Alergeny w roladkach z boczkiem
Lista alergenów dla roladek z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze roladek z boczkiem
Roladki z boczkiem to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki świetnie sprawdzą się dla osób na diecie ketogenicznej. Potrawa zawiera dużą ilość kalorii.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.