Roladki z bakłażana

Opublikowano: 27.06.2021 r., 13:38 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki bakłażanowe z rukolą i granatem
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana są delikatne, zdrowe i po prostu rozpływają się w ustach. Świetnie sprawdzą się jako przystawki na różnych przyjęciach z rodziną lub znajomymi.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 10 min
291 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Bakłażan - 1 sztuka (240 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (150 g)
  • Ser Feta (40 g)
  • Suszone pomidory w oleju - 5 sztuk (100 g)
  • Rukola - 2 garści (40 g)
  • Granat - 4 łyżki (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na roladki z bakłażana krok po kroku

Bakłażana umyj i pokrój, wzdłuż, w cienkie plastry. Odrzuć pierwszy i ostatni plaster.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry bakłażana, skrop je oliwą i posyp szczyptą pieprzu.

Piecz około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Po upieczeniu wystudź bakłażana.

Twaróg zblenduj z suszonymi pomidorami i fetą.

Plastry bakłażana posmaruj masą twarogową i zwiń.

Na talerz wyłóż rukolę, roladki i posyp pestkami granata.

Jak oceniasz przepis na roladki z bakłażana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat roladek z bakłażana

Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis na roladki z bakłażana z serem składa się oczywiście z bakłażana, twarogu, sera feta, oliwy, granata, suszonych pomidorów, pieprzu i rukoli. Opcjonalnie możesz dodać inne warzywa poza rukolą lub zrobić bakłażan zawijany z serem w sosie pomidorowym. Zaczynamy przygotowania od pokrojenia bakłażana na cienkie plasterki. Najpierw odkrajamy plaster ze skórą, a potem cieniutko, na przykład przy pomocy obieraczki do warzyw, kroimy bakłażana w paski. Pamiętaj, że kroimy wzdłuż, bo chcemy jak najdłuższe plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Potem układamy bakłażana na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą. Każdy plaster delikatnie posypujemy pieprzem. Tak przygotowanego bakłażana pieczemy dosłownie 5 minut w 180 stopniach Celsjusza (chyba że masz dosyć grube plasterki, to wtedy może być chwilę dłużej).

W tym czasie możemy przygotować nadzienie serowe. Wystarczy zblendować twaróg z fetą i suszonymi pomidorami. Upieczonego bakłażana studzimy. Na każdy wystudzony plasterek rozsmarowujemy nadzienie serowe. Jeżeli chcemy przygotować roladki z bakłażana na ciepło, to możemy już zawijać. Natomiast w wersji na zimno dokładamy na końcu plastra bakłażana rukolę i zawijamy, zaczynając od końca z rukolą. W wersji na ciepło zawijamy roladki z samym serem w środku, ponieważ podczas zapiekania rukola by zwiędła/udusiła się i nie wyglądałaby apetycznie. Do zapiekanych roladek z bakłażana potrzebny jest jeszcze sos pomidorowy. Może to być sam przecier z przyprawami lub w lepszej wersji z podsmażona cebulka z papryką i przecieram. Sos wykładamy najpierw cienką warstwą na dnie naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy roladki bakłażanowe i zalewamy resztą sosu. Można też posypać startym żółtym serem. Całość pieczemy około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, tylko żeby się zapiekło. Na zapieczone roladki możemy wyłożyć rukolę i pyszne roladki z bakłażana na ciepło są już gotowe. Idealnie sprawdzą się jako podwieczorek lub przystawka.

Alergeny w roladkach z bakłażana

Lista alergenów dla roladek z bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Ser Feta

Wartości odżywcze roladek z bakłażana

na 100g gotowej potrawy

Roladki z bakłażana mogą być jedzone przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
92.68
291.93
Białko (g)
4.94
15.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
9.31
29.31
Węglowodany przyswajalne (g)
6.71
21.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.59
8.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
4.73
14.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
7.79
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
7.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.82
5.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.39
Cholesterol (mg)
9.40
29.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
33.77
106.37
Witamina B6 (mg)
0.13
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.31
Witamina C (mg)
18.65
58.75
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.11
Witamina E (mg)
0.18
0.57
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.00
50.40
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Ryboflawina (mg)
0.17
0.55
Niacyna (mg)
0.94
2.95
Foliany (µg (mcg))
27.05
85.20
Beta karoten (µg (mcg))
105.60
332.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
186.54
587.60
Potas (mg)
404.89
1275.41
Wapń (mg)
71.12
224.04
Fosfor (mg)
95.31
300.22
Magnez (mg)
25.14
79.19
Żelazo (mg)
0.68
2.14
Cynk (mg)
0.52
1.64
Miedź (mg)
0.14
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z bakłażana 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z bakłażana

Koszt składników
35.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
240 g
1 sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 240 g
Ser twarogowy półtłusty
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Ser Feta
40 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
5 sztuk
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Rukola
40 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Granat
80 g
4 łyżki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 80 g
Koszt składników
35.30