Przepis na roladki schabowe z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa

Mięso pokrój na cienkie plastry i rozbij na cienkie placki wieprzowe.

Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu i posmaruj, po jednej stronie, cienką warstwą musztardy.

Pomidory, ogórki i ser pokrój w słupki/paski.

Na brzegu każdego kawałka mięsa z musztardą ułóż po trochu dodatków.

Zwijaj roladki od strony z dodatkami.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

W naczyniu żaroodpornym układaj roladki, końcówka mięsa do dołu.

Piecz w 180 C, przez około 40 minut.

Często zadawane pytania

Roladka schabowa z piekarnika z zieloną fasolką szparagową oraz plasterkami marchewki na białym talerzu.
Roladki schabowe z piekarnika
Koszt przygotowania dania
16.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
194 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
33

Roladki schabowe z piekarnika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladkach schabowych z piekarnika

Roladki schabowe z piekarnika wypełnione są ciągnącym się żółtym serem, suszonymi pomidorami i kiszonym ogórkiem. Świetnie sprawdzą się na obiad w towarzystwie kaszy i surówki. Przepis na roladki schabowe z piekarnika jest też bardzo łatwy i ich przygotowanie nie wymagają dużo pracy. Najbardziej pracochłonnym etapem jest rozbijanie mięsa na cienkie, wieprzowe placki. Gdy mięso jest już rozbite, posypujemy je solą i pieprzem, a dodatki kroimy w słupki lub paski. Kotlety smarujemy cienko musztardą i przy brzegu układamy dodatki. Następnie zwijamy mięso, od strony z dodatkami, w rulonik. W razie potrzeby możesz spiąć roladki wykałaczką, ale zwykle nie jest to konieczne, ponieważ podczas pieczenia nie porusza się roladkami jak w trakcie smażenia. Zwinięte roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, końcówką zawijania mięsa do dołu, aby roladka się nie rozwijała. Do roladek możemy dorzucić także różne dodatki, aby nabrały aromatu dodatków. Potem już tylko trzeba upiec roladki i gotowe. W trakcie pieczenia możesz przygotować resztę obiadu. Upieczone roladki, są pyszne w towarzystwie kaszy oraz surówki, która doda świeżości daniu. Pamiętaj, że w zdrowym, zbilansowanym posiłku powinny znajdować się warzywa. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Takie smaczne i zbilansowanie danie z roladkami schabowymi z piekarnika będzie świetne dla wszystkich fanów kuchni polskiej. Spróbuj ich koniecznie. Dokładną instrukcję jak zrobić dobre roladki schabowe z piekarnika znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze roladek schabowych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
162.05 kcal
194.46 kcal
Białko
16.11 g
19.33 g
Fenyloalanina
0.72 mg
0.86 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany w roladkach schabowych z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
3.44 g
4.12 g
Węglowodany przyswajalne
2.45 g
2.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
1.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
9.31 g
11.17 g
Tłuszcze nasycone
4.83 g
5.79 g
Tłuszcze nienasycone
4.49 g
5.38 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.67 g
4.40 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
0.98 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
52.69 mg
63.23 mg

Witaminy w przepisie na roladki schabowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
32.17 µg (mcg)
38.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.45 mg
0.54 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Witamina C
11.41 mg
13.69 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol
23.17 µg (mcg)
27.81 µg (mcg)
Tiamina
0.40 mg
0.48 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.24 mg
Niacyna
4.84 mg
5.80 mg
Foliany
5.84 µg (mcg)
7.01 µg (mcg)
Beta karoten
22.92 µg (mcg)
27.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladki schabowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
407.01 mg
488.41 mg
Potas
404.15 mg
484.98 mg
Wapń
107.77 mg
129.33 mg
Fosfor
221.38 mg
265.66 mg
Magnez
29.60 mg
35.52 mg
Żelazo
0.73 mg
0.87 mg
Cynk
1.50 mg
1.81 mg
Miedź
0.11 mg
0.13 mg
Mangan
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek schabowych z piekarnika 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach schabowych z piekarnika

Lista alergenów dla roladek schabowych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania roladek schabowych z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Ogórki kiszone
120 g
2 ogórki
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Suszone pomidory w oleju
80 g
6.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 80 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
36.20
Jak oceniasz przepis na roladki schabowe z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób