Roladki schabowe z piekarnika
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Musztarda (25 g)
- Ogórki kiszone - 2 ogórki (120 g)
- Suszone pomidory w oleju (80 g)
- Ser gouda (100 g)
Przepis na roladki schabowe z piekarnika krok po kroku
Mięso pokrój na cienkie plastry i rozbij na cienkie placki wieprzowe.
Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu i posmaruj, po jednej stronie, cienką warstwą musztardy.
Pomidory, ogórki i ser pokrój w słupki/paski.
Na brzegu każdego kawałka mięsa z musztardą ułóż po trochu dodatków.
Zwijaj roladki od strony z dodatkami.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
W naczyniu żaroodpornym układaj roladki, końcówka mięsa do dołu.
Piecz w 180 C, przez około 40 minut.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki
Więcej informacji na temat roladek schabowych z piekarnika
Roladki schabowe z piekarnika wypełnione są ciągnącym się żółtym serem, suszonymi pomidorami i kiszonym ogórkiem. Świetnie sprawdzą się na obiad w towarzystwie kaszy i surówki. Przepis na roladki schabowe z piekarnika jest też bardzo łatwy i ich przygotowanie nie wymagają dużo pracy. Najbardziej pracochłonnym etapem jest rozbijanie mięsa na cienkie, wieprzowe placki. Gdy mięso jest już rozbite, posypujemy je solą i pieprzem, a dodatki kroimy w słupki lub paski. Kotlety smarujemy cienko musztardą i przy brzegu układamy dodatki. Następnie zwijamy mięso, od strony z dodatkami, w rulonik. W razie potrzeby możesz spiąć roladki wykałaczką, ale zwykle nie jest to konieczne, ponieważ podczas pieczenia nie porusza się roladkami jak w trakcie smażenia. Zwinięte roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, końcówką zawijania mięsa do dołu, aby roladka się nie rozwijała. Do roladek możemy dorzucić także różne dodatki, aby nabrały aromatu dodatków. Potem już tylko trzeba upiec roladki i gotowe. W trakcie pieczenia możesz przygotować resztę obiadu. Upieczone roladki, są pyszne w towarzystwie kaszy oraz surówki, która doda świeżości daniu. Pamiętaj, że w zdrowym, zbilansowanym posiłku powinny znajdować się warzywa. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Takie smaczne i zbilansowanie danie z roladkami schabowymi z piekarnika będzie świetne dla wszystkich fanów kuchni polskiej. Spróbuj ich koniecznie. Dokładną instrukcję jak zrobić dobre roladki schabowe z piekarnika znajdziesz powyżej.
Alergeny w roladkach schabowych z piekarnika
Lista alergenów dla roladek schabowych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze roladek schabowych z piekarnika
Roladki schabowe z piekarnika możesz podawać z kaszą i surówką, aby uzyskać zdrowy i zbilansowany posiłek.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.