Roladki schabowe z pieczarkami
- Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (400 g)
- Pieczarki - 10 szt (200 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (75 ml)
Przepis na roladki schabowe z pieczarkami krok po kroku
Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki i dopraw solą, a także pieprzem.
Farsz pieczarkowy nałóż na środek każdego kotleta i zroluj, zepnij mięso wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.
Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat roladek schabowych z pieczarkami
Roladki schabowe z pieczarkami to świetna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty i kruchy. To świetny pomysł na pyszne danie, które nie tylko jest smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Schab przygotowany w ten sposób jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i warzywami.
Przepis na roladki schabowe z pieczarkami jest niezwykle prosty. Całość zajmuje tylko kilka minut, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje smakiem. Warto wypróbować tej receptury i przekonać się jak pyszny może być pieczony schab z pieczarkami. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki schabowe z pieczarkami, by były niezwykle smaczne i pyszne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć zwykle bardziej popularne są roladki wołowe, to naprawdę warto skorzystać z wieprzowiny, która jest chudsza. Najważniejszym krokiem w przygotowaniu najlepszych roladek jest wybór mięsa. Nie może to być kawałek, w którym zbyt dużo jest włókien, gdyż przez to roladki nie będą smaczne, ani odpowiednio miękkie. Dobrze również, by nie były zbyt chude. Tłuszcz wytopi się podczas obróbki termicznej, a jego niewielka ilość sprawia, że mięso lepiej smakuje. Dodatkiem do mięsa są pyszne i aromatyczne grzyby. Najlepiej skorzystać z pieczarek, które są łatwo dostępne, przez cały rok. Idealnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe. Choć można faszerować roladki pieczarkami surowymi, to lepiej jednak poddać je krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu będą nawet smaczniejsze.
To opcja, która wspaniale sprawdzi się na obiad. Są bardzo smaczne, a przy tym niezwykle eleganckie, więc można je również przygotować na imprezę. Te roladki są naprawdę dobre, a przy tym bardzo proste i szybkie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z talerzy. By stworzyć z ich udziałem wartościowy i zbilansowany posiłek, warto jest dodać do nich ziemniaki, kaszę lub ryż i świeże warzywa.
Alergeny w roladkach schabowych z pieczarkami
Lista alergenów dla roladek schabowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na roladki schabowe z pieczarkami
Wartości odżywcze roladek schabowych z pieczarkami
To danie zdrowe, jednak warto pamiętać, że wieprzowina nie powinna gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu,
Energia i białka
(194g)
Węglowodany
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy
(194g)
Składniki mineralne
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.