Roladki schabowe w sosie
- Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (400 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Musztarda - 4 łyżeczki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (40 g)
Przepis na roladki schabowe w sosie krok po kroku
Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.
Cebulę podziel na 4 części. Każdy kotlet posmaruj 1 łyżeczką musztardy i ułóż na środku cebulę. Mięso zroluj i zepnij wykałaczkami, by się trzymało.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.
Roladki przenieś do garnka i zalej je bulionem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Całość duś przez 1 godzinę.
Mąkę połącz z 3 łyżkami ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i przelej do mięsa.
Doprowadź całość do zagotowania i przemieszaj.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat roladek schabowych w sosie
Roladki schabowe w sosie są naprawdę delikatnym i pysznym daniem, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Mięso otulone wyśmienitym sosem pieczeniowym jest bardzo soczyste i łagodne. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów schabowych. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca.
Przepis na roladki schabowe w sosie jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Można je przygotować już w kilka chwil. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podpiec, by było soczyste. Następnie mięso jest poddawane duszeniu. Dzięki temu jest bardzo miękkie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki schabowe w sosie, by były smaczne, a także niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Roladki, które z niego powstają są bardzo pyszne i delikatne. Świetnie sprawdzą się nawet dla dzieci. Najważniejsze w tym daniu jest mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z wieprzowiny, która jest bardziej miękka, delikatna i chudsza. Dzięki czemu roladki potrzebują mniej czasu na dojście. Przy wyborze mięsa warto zwrócić uwagę na to, by kawałki miały jak najmniej ścięgien. Dzięki temu już po obróbce mięso będzie świetne. Jednak warto, by kawałki posiadały choć odrobinę tłuszczu, który podczas obróbki termicznej, a jego obecność wpływa pozytywnie na jakość całego dania.
To świetna opcja na obiad dla całej rodziny. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Jeśli lubi się raczej ostre dania, warto dodać do całości ostrej papryki, która wzbogaci całą kompozycję smakową. Do faszerowania roladek w tym przepisie używa się cebuli i musztardy. Świetnie sprawdzi się zarówno cebula biała, jak i czerwona. Można również dodać do całości ogórka kiszonego, jednak nawet bez niego roladki smakują fantastycznie.
To danie niezwykle pyszne, pełne aromatu. To cudowny pomysł na dobre i tradycyjne jedzenie, które idealnie sprawdzi się na co dzień, ale również na święta. Ten sprawdzony przepis pozwoli przygotować je w kilka minut.
Alergeny w roladkach schabowych w sosie
Lista alergenów dla roladek schabowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze roladek schabowych w sosie
To zdrowy obiad, jednak należy pamiętać, że schab nie powinien gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
Energia i białka
(218g)
Węglowodany
(218g)
Tłuszcze
(218g)
Witaminy
(218g)
Składniki mineralne
(218g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.