Roladki schabowe w sosie

Opublikowano: 16.09.2021 r., 15:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki schabowe z kluskami.
Roladki schabowe w sosie
Roladki schabowe to wspaniały sposób na pyszne mięso otulone lekkim sosem. Smakują wspaniale i jeszcze lepiej się prezentują, to idealny pomysł na obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 50 min
281 kcal
Kcal w porcji
218 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (400 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Musztarda - 4 łyżeczki (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Przepis na roladki schabowe w sosie krok po kroku

Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.

Cebulę podziel na 4 części. Każdy kotlet posmaruj 1 łyżeczką musztardy i ułóż na środku cebulę. Mięso zroluj i zepnij wykałaczkami, by się trzymało.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.

Roladki przenieś do garnka i zalej je bulionem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Całość duś przez 1 godzinę.

Mąkę połącz z 3 łyżkami ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i przelej do mięsa.

Doprowadź całość do zagotowania i przemieszaj.

Jak oceniasz przepis na roladki schabowe w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat roladek schabowych w sosie

Roladki schabowe w sosie są naprawdę delikatnym i pysznym daniem, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Mięso otulone wyśmienitym sosem pieczeniowym jest bardzo soczyste i łagodne. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów schabowych. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca.

Przepis na roladki schabowe w sosie jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Można je przygotować już w kilka chwil. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podpiec, by było soczyste. Następnie mięso jest poddawane duszeniu. Dzięki temu jest bardzo miękkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki schabowe w sosie, by były smaczne, a także niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Roladki, które z niego powstają są bardzo pyszne i delikatne. Świetnie sprawdzą się nawet dla dzieci. Najważniejsze w tym daniu jest mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z wieprzowiny, która jest bardziej miękka, delikatna i chudsza. Dzięki czemu roladki potrzebują mniej czasu na dojście. Przy wyborze mięsa warto zwrócić uwagę na to, by kawałki miały jak najmniej ścięgien. Dzięki temu już po obróbce mięso będzie świetne. Jednak warto, by kawałki posiadały choć odrobinę tłuszczu, który podczas obróbki termicznej, a jego obecność wpływa pozytywnie na jakość całego dania.

To świetna opcja na obiad dla całej rodziny. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Jeśli lubi się raczej ostre dania, warto dodać do całości ostrej papryki, która wzbogaci całą kompozycję smakową. Do faszerowania roladek w tym przepisie używa się cebuli i musztardy. Świetnie sprawdzi się zarówno cebula biała, jak i czerwona. Można również dodać do całości ogórka kiszonego, jednak nawet bez niego roladki smakują fantastycznie.

To danie niezwykle pyszne, pełne aromatu. To cudowny pomysł na dobre i tradycyjne jedzenie, które idealnie sprawdzi się na co dzień, ale również na święta. Ten sprawdzony przepis pozwoli przygotować je w kilka minut.

Alergeny w roladkach schabowych w sosie

Lista alergenów dla roladek schabowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze roladek schabowych w sosie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy obiad, jednak należy pamiętać, że schab nie powinien gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Energia (kcal)
128.99
281.19
Białko (g)
11.05
24.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(218g)
Węglowodany (g)
5.31
11.58
Węglowodany przyswajalne (g)
4.89
10.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(218g)
Tłuszcz (g)
6.91
15.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
4.89
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
10.17
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.89
8.48
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.68
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.80
67.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(218g)
Witamina A (µg (mcg))
4.09
8.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.34
2.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.46
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.82
Ryboflawina (mg)
0.12
0.26
Niacyna (mg)
4.05
8.84
Foliany (µg (mcg))
9.21
20.07
Beta karoten (µg (mcg))
33.49
73.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(218g)
Sód (mg)
158.56
345.67
Potas (mg)
211.11
460.23
Wapń (mg)
12.61
27.49
Fosfor (mg)
120.53
262.75
Magnez (mg)
17.54
38.23
Żelazo (mg)
0.64
1.39
Cynk (mg)
0.83
1.81
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek schabowych w sosie 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek schabowych w sosie

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
4 plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Musztarda
40 g
4 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
64.00