Przepis na roladki schabowe duszone krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 1000 g
- Musztarda sarepska 60 g 3 łyżki
- Ogórki kiszone 120 g 2 sztuki
- Kiełbasa podwawelska 150 g
- Mąka pszenna typ 500 40 g 2 łyżki
- Cebula 500 g 3 sztuki
- Olej rzepakowy 40 ml 2 łyżki
Schab pokrój na 8 plastrów.
Rozbij mięso tłuczkiem na cienkie plastry.
Każdego ogórka podziel na 4 podłużne części. Kiełbasę pokrój w podobny sposób by uzyskać 8 kawałków.
Rozbity schab posmaruj musztardą z jednej strony.
Na brzegu ułóż kawałek ogórka i kawałek kiełbasy, po czym zawiń w rulon i zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczką.
Roladki oprósz mąką z każdej strony.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż na łyżce oleju.
Gdy cebula zmięknie i się zarumieni, przełóż ją z patelni do innego naczynia.
Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej i ułóż rolady. Zrumień je z każdej strony.
Gdy powstały sos odparuje, dolej szklankę wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 30-40 minut.
Od czasu do czasu dolewaj niewielką ilość wody.
Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je na talerz.
Do pozostałego na patelni sosu dodaj cebulę, szczyptę soli i pieprzu, po czym zblenduj.
Roladki podawaj polane sosem cebulowym.
Często zadawane pytania
-
Rolada szpinakowa
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Rolady z indyka
-
Roladki z indyka
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Rolada biszkoptowa
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki

(liczba kalorii)
Roladki schabowe duszone - cechy przepisu
Więcej o roladkach schabowych duszonych
Dziś prezentujemy przepis na roladki schabowe duszone. Roladki lub inaczej zrazy to danie bardzo popularne na Śląsku. Jak głosi historia, z czasem, gdy ludzie stawali się bogatsi, pozwalali sobie na większe spożywanie mięsa. Jednak przez długi czas działo się to głównie podczas świąt. Stąd tak popularne rolady w niedzielę. Nasz przepis na roladki schabowe duszone w sosie cebulowym również idealnie nadaje się na niedzielny obiad. W towarzystwie kaszy gryczanej lub ziemniaków na pewno Was zachwyci.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić roladki schabowe duszone to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie jednogarnkowe było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że roladki schabowe duszone będą jeszcze bardziej pyszne.
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw. Idealnie pasują tutaj ogórki kiszone. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.
Wartości odżywcze roladek schabowych duszonych
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w roladkach schabowych duszonych
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na roladki schabowe duszone
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na roladki schabowe duszone
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladkach schabowych duszonych
Lista alergenów dla roladek schabowych duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500