Roladki drobiowe ze szpinakiem

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki drobiowe ze szpinakiem podane na czarnym talerzu.
Roladki drobiowe ze szpinakiem
Roladki drobiowe ze szpinakiem to dobra alternatywa tradycyjnego kotleta panierowanego z piersi. Roladki pieczone w piekarniku zawierają mniej kalorii i są bardzo aromatyczne.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
387 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Ser kozi miękki (130 g)
  • Suszone pomidory (120 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Masło klarowane - 2 łyżki stołowy (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na roladki drobiowe ze szpinakiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Rozmrożony wcześniej szpinak dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż chwilę.

Pomidory suszone pokrój w paski i dodaj do szpinaku, zdejmij z ognia, dodaj pokruszony kozi ser i wymieszaj.

Piersi z kurczaka przekrój w połowie, zostaw jeden centymetr od końca aby pierś była połączona na środku. Dopraw je solą i pieprzem i wyłóż farsz szpinakowy, zwiń roladkę i każdą roladkę owiń w plaster boczku.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i obsmaż roladki aż będą rumiane.

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 przez 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na roladki drobiowe ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat roladek drobiowych ze szpinakiem

Roladki drobiowe ze szpinakiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Roladki z kurczaka możesz przygotowywać z ulubionym farszem. Nasz przepis ze szpinakiem idealnie pasuje na święta i na imprezę, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis na roladki drobiowe ze szpinakiem jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, szpinak mrożony, czosnek, ser kozi, boczek wędzony, sól, pieprz oraz masło.

Jak zrobić roladki drobiowe ze szpinakiem? Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Rozmrożony wcześniej szpinak dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż chwilę. Pomidory suszone pokrój w paski i dodaj do szpinaku, zdejmij z ognia, dodaj pokruszony kozi ser i wymieszaj. Piersi z kurczaka przekrój w połowie, zostaw jeden centymetr od końca aby pierś była połączona na środku. Dopraw je solą i pieprzem i wyłóż farsz szpinakowy, zwiń roladkę i każdą roladkę owiń w plaster boczku. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i obsmaż roladki aż będą rumiane. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło z gotowanym ryżem i sałatką ze świeżych warzyw.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Ser kozi jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Ser kozi to przygotowany jak nazwa wskazuje z mleka koziego ser miękki, jego konsystencja jest kremowa a smak bardzo wyraźny. Doskonale podkreśla smaku szpinaku i delikatnego kurczaka. Nadaje dla farszu kremowości i spaja całość.

Podsumowując nadziewane roladki ze szpinakiem to doskonały pomysł na ciekawe danie. Do jego przygotowania możesz wykorzystać świeży szpinak lub mrożony. Faszerowane piersi z kurczaka smakują dobrze na ciepło i na zimno.

Alergeny w roladkach drobiowych ze szpinakiem

Lista alergenów dla roladek drobiowych ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser kozi miękki
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze roladek drobiowych ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Roladki drobiowe ze szpinakiem to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego oraz cennych witamin i składników mineralnych. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza oraz błonnika pokarmowego przyśpieszającego pracę jelit.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
193.69
387.39
Białko (g)
17.36
34.72
Fenyloalanina (mg)
0.53
1.06
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.62
13.24
Węglowodany przyswajalne (g)
4.73
9.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
3.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.16
22.33
Tłuszcze nasycone (g)
6.30
12.61
Tłuszcze nienasycone (g)
4.86
9.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.64
7.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
2.44
Cholesterol (mg)
55.91
111.82
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
208.28
416.56
Witamina B6 (mg)
0.49
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.47
Witamina C (mg)
5.12
10.25
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.18
Witamina E (mg)
0.39
0.77
Retinol (µg (mcg))
50.73
101.45
Tiamina (mg)
0.18
0.37
Ryboflawina (mg)
0.24
0.48
Niacyna (mg)
6.18
12.36
Foliany (µg (mcg))
46.55
93.10
Beta karoten (µg (mcg))
1765.82
3531.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
298.30
596.60
Potas (mg)
613.28
1226.56
Wapń (mg)
60.01
120.02
Fosfor (mg)
206.06
412.13
Magnez (mg)
53.64
107.27
Żelazo (mg)
1.80
3.60
Cynk (mg)
1.07
2.14
Miedź (mg)
0.28
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek drobiowych ze szpinakiem 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek drobiowych ze szpinakiem

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Ser kozi miękki
130 g
7.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 130 g
Suszone pomidory
120 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 120 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Masło klarowane
40 g
2 łyżki stołowy
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
55.50