Przepis na roladki drobiowe ze szpinakiem krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 500 g
- Szpinak mrożony 300 g
- Ser kozi miękki 130 g
- Suszone pomidory 120 g
- Boczek wędzony bez kości 150 g
- Masło klarowane 40 g 2 łyżki stołowy
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
Rozmrożony wcześniej szpinak dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż chwilę.
Pomidory suszone pokrój w paski i dodaj do szpinaku, zdejmij z ognia, dodaj pokruszony kozi ser i wymieszaj.
Piersi z kurczaka przekrój w połowie, zostaw jeden centymetr od końca aby pierś była połączona na środku. Dopraw je solą i pieprzem i wyłóż farsz szpinakowy, zwiń roladkę i każdą roladkę owiń w plaster boczku.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i obsmaż roladki aż będą rumiane.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 przez 20-25 minut.
Często zadawane pytania
-
Rolada szpinakowa
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Rolady z indyka
-
Roladki z indyka
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Rolada biszkoptowa
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki

(liczba kalorii)
Roladki drobiowe ze szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o roladkach drobiowych ze szpinakiem
Roladki drobiowe ze szpinakiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Roladki z kurczaka możesz przygotowywać z ulubionym farszem. Nasz przepis ze szpinakiem idealnie pasuje na święta i na imprezę, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis na roladki drobiowe ze szpinakiem jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, szpinak mrożony, czosnek, ser kozi, boczek wędzony, sól, pieprz oraz masło.
Jak zrobić roladki drobiowe ze szpinakiem? Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Rozmrożony wcześniej szpinak dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż chwilę. Pomidory suszone pokrój w paski i dodaj do szpinaku, zdejmij z ognia, dodaj pokruszony kozi ser i wymieszaj. Piersi z kurczaka przekrój w połowie, zostaw jeden centymetr od końca aby pierś była połączona na środku. Dopraw je solą i pieprzem i wyłóż farsz szpinakowy, zwiń roladkę i każdą roladkę owiń w plaster boczku. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i obsmaż roladki aż będą rumiane. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło z gotowanym ryżem i sałatką ze świeżych warzyw.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Ser kozi jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Ser kozi to przygotowany jak nazwa wskazuje z mleka koziego ser miękki, jego konsystencja jest kremowa a smak bardzo wyraźny. Doskonale podkreśla smaku szpinaku i delikatnego kurczaka. Nadaje dla farszu kremowości i spaja całość.
Podsumowując nadziewane roladki ze szpinakiem to doskonały pomysł na ciekawe danie. Do jego przygotowania możesz wykorzystać świeży szpinak lub mrożony. Faszerowane piersi z kurczaka smakują dobrze na ciepło i na zimno.
Wartości odżywcze roladek drobiowych ze szpinakiem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w roladkach drobiowych ze szpinakiem
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na roladki drobiowe ze szpinakiem
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na roladki drobiowe ze szpinakiem
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladkach drobiowych ze szpinakiem
Lista alergenów dla roladek drobiowych ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser kozi miękki
- Masło klarowane