Roladki drobiowe z pieczarkami

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki drobiowe z pieczarkami podane na białym talerzu.
Roladki drobiowe z pieczarkami
Roladki drobiowe z pieczarkami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Roladki można podawać na ciepło i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczny obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
282 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (400 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Bułka tarta (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na roladki drobiowe z pieczarkami krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa.

Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 5-7 minut.

Dopraw farsz solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do farszu bułkę tartą i wymieszaj.

Na roztłuczone mięso wyłóż farsz i zwiń roladki.

Zepnij je wykałaczką.

Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki i umieść je w naczyniu do zapiekania.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na roladki drobiowe z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat roladek drobiowych z pieczarkami

Roladki drobiowe z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne roladki można przygotować w zastępstwie do kotletów typu devolay. Łatwe do zrobienia roladki można usmażyć lub upiec w piekarniku w sosie śmietanowym. Przepis na roladki drobiowe z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, pieczarki, natka pietruszki, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta.

Jak zrobić roladki drobiowe z pieczarkami? Pierś z kurczaka podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5-7 minut. Dopraw farsz solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodaj do farszu bułkę tartą i wymieszaj. Na roztłuczone mięso wyłóż farsz i zwiń roladki. Zepnij je wykałaczką. Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki i umieść je w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Pierś z kurczaka jest mięsem niskokalorycznym. Pierś zawiera bardzo dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując: pyszne roladki z kurczaka można przygotować także z luzowanych udek. Smaczne roladki sprawdzą się idealnie na ciepło i na zimno. Roladki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Roladki sprawdzą się na obiad także podczas bardziej uroczystych okazji. Pieczarki można także zmielić w maszynce do mięsa.

Alergeny w roladkach drobiowych z pieczarkami

Lista alergenów dla roladek drobiowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze roladek drobiowych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Roladki drobiowe z pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki zawierają także niezbędne składniki mineralne i witaminy. Roladki nie zawierają dużej ilości kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
108.71
282.64
Białko (g)
11.96
31.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
4.75
12.36
Węglowodany przyswajalne (g)
3.99
10.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
4.58
11.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
2.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.53
9.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.39
6.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
2.97
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.69
87.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
10.63
27.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.83
9.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.29
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.15
10.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.78
15.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.94
46.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
77.85
202.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
46.31
120.40
Potas (mg)
289.02
751.44
Wapń (mg)
14.21
36.94
Fosfor (mg)
135.20
351.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.32
50.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.56
Cynk (mg)
0.56
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek drobiowych z pieczarkami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek drobiowych z pieczarkami

Koszt składników
51.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
51.80