Przepis na roladki drobiowe z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Pierś z kurczaka podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa.

Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 5-7 minut.

Dopraw farsz solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do farszu bułkę tartą i wymieszaj.

Na roztłuczone mięso wyłóż farsz i zwiń roladki.

Zepnij je wykałaczką.

Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki i umieść je w naczyniu do zapiekania.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Często zadawane pytania

Roladki drobiowe z pieczarkami podane na białym talerzu.
Roladki drobiowe z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
25.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
59

Roladki drobiowe z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladkach drobiowych z pieczarkami

Roladki drobiowe z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne roladki można przygotować w zastępstwie do kotletów typu devolay. Łatwe do zrobienia roladki można usmażyć lub upiec w piekarniku w sosie śmietanowym. Przepis na roladki drobiowe z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, pieczarki, natka pietruszki, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta.

Jak zrobić roladki drobiowe z pieczarkami? Pierś z kurczaka podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5-7 minut. Dopraw farsz solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodaj do farszu bułkę tartą i wymieszaj. Na roztłuczone mięso wyłóż farsz i zwiń roladki. Zepnij je wykałaczką. Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki i umieść je w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Pierś z kurczaka jest mięsem niskokalorycznym. Pierś zawiera bardzo dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując: pyszne roladki z kurczaka można przygotować także z luzowanych udek. Smaczne roladki sprawdzą się idealnie na ciepło i na zimno. Roladki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Roladki sprawdzą się na obiad także podczas bardziej uroczystych okazji. Pieczarki można także zmielić w maszynce do mięsa.

Wartości odżywcze roladek drobiowych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
108.71 kcal
282.64 kcal
Białko
11.96 g
31.10 g

Węglowodany w roladkach drobiowych z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
4.75 g
12.36 g
Węglowodany przyswajalne
3.99 g
10.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
1.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
4.58 g
11.91 g
Tłuszcze nasycone
1.05 g
2.74 g
Tłuszcze nienasycone
3.53 g
9.18 g
Tłuszcze jednonasycone
2.39 g
6.21 g
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
2.97 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol
33.69 mg
87.60 mg

Witaminy w przepisie na roladki drobiowe z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
10.63 µg (mcg)
27.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.43 mg
1.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.83 mg
9.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.29 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
4.15 µg (mcg)
10.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.78 mg
15.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.94 µg (mcg)
46.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
77.85 µg (mcg)
202.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki drobiowe z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
46.31 mg
120.40 mg
Potas
289.02 mg
751.44 mg
Wapń
14.21 mg
36.94 mg
Fosfor
135.20 mg
351.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.32 mg
50.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
1.56 mg
Cynk
0.56 mg
1.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek drobiowych z pieczarkami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach drobiowych z pieczarkami

Lista alergenów dla roladek drobiowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania roladek drobiowych z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
51.80
Jak oceniasz przepis na roladki drobiowe z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób