Roladki drobiowe z pieczarkami
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Bułka tarta (40 g)
Przepis na roladki drobiowe z pieczarkami krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa.
Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i smaż przez 5-7 minut.
Dopraw farsz solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do farszu bułkę tartą i wymieszaj.
Na roztłuczone mięso wyłóż farsz i zwiń roladki.
Zepnij je wykałaczką.
Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki i umieść je w naczyniu do zapiekania.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat roladek drobiowych z pieczarkami
Roladki drobiowe z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne roladki można przygotować w zastępstwie do kotletów typu devolay. Łatwe do zrobienia roladki można usmażyć lub upiec w piekarniku w sosie śmietanowym. Przepis na roladki drobiowe z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, pieczarki, natka pietruszki, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta.
Jak zrobić roladki drobiowe z pieczarkami? Pierś z kurczaka podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5-7 minut. Dopraw farsz solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodaj do farszu bułkę tartą i wymieszaj. Na roztłuczone mięso wyłóż farsz i zwiń roladki. Zepnij je wykałaczką. Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki i umieść je w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Pierś z kurczaka jest mięsem niskokalorycznym. Pierś zawiera bardzo dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując: pyszne roladki z kurczaka można przygotować także z luzowanych udek. Smaczne roladki sprawdzą się idealnie na ciepło i na zimno. Roladki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Roladki sprawdzą się na obiad także podczas bardziej uroczystych okazji. Pieczarki można także zmielić w maszynce do mięsa.
Alergeny w roladkach drobiowych z pieczarkami
Lista alergenów dla roladek drobiowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze roladek drobiowych z pieczarkami
Roladki drobiowe z pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki zawierają także niezbędne składniki mineralne i witaminy. Roladki nie zawierają dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.