Rolada ze schabu
- Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (300 g)
- Suszone pomidory (100 g)
- Bułka tarta (30 g)
- Masło klarowane (40 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
Przepis na rolada ze schabu krok po kroku
Schab wieprzowy przekrój w połowie zostawiając centymetr od końca. Rozłóż mięso i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.
Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj pomidory suszone pokrojone w paski. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj dokładnie, wystudź farsz i wyłóż na schabie. Zwiń roladę i zwiąż nicią.
Na patelnię wlej olej rzepakowy i obsmaż roladę aby była rumiana z każdej strony.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Więcej informacji na temat rolady ze schabu
Rolada ze schabu to dobra propozycja na obiad. Domowa rolada to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladę ze schabu jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, pieczarki, cebula, suszone pomidory, bułka tarta, sól, pieprz oraz papryka ostra i natka pietruszki.
Jak zrobić roladki schabowe z musztardą? Schab wieprzowy, przekrój w połowie zostawiając centymetr od końca. Rozłóż mięso i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj pomidory suszone pokrojone w paski. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj dokładnie, wystudź farsz i wyłóż na schabie. Zwiń roladę i zwiąż nicią. Na patelnię wlej olej rzepakowy i obsmaż roladę aby była rumiana z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Zdejmij nić i pokrój lekko przestygnięte mięso. Podawaj z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.
Schab wieprzowy, z którego przygotowana jest rolada jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B.
Podsumowując pyszna rolada ze schabu to świetny pomysł na smaczną kolację lub na obiad. Rolada z piekarnika z pieczarkami może być także przygotowana z mięsem mielonym lub z boczkiem. Smaczna rolada może być także domową wędliną na kanapki.
Alergeny w roladzie ze schabu
Lista alergenów dla rolady ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze rolady ze schabu
Rolada schabowa to źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym makroelementem w naszej diecie. Rolada jest dobrym daniem na diecie redukcyjnej. Danie nie zawiera dużych ilości tłuszczu i jest nisko kaloryczne.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.