Przepis na roladę z truskawkami krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, ściereczka

Oddziel białka od żółtek i zmiksuj żółtka z cukrem, do momentu rozpuszczenia się cukru.

Dodaj do żółtek przesianą mąkę z kakao.

Białka ubij na sztywną pianę.

Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Do masy z żółtkami stopniowo dodawaj ubite białka.

Ciasto wylej na blachę i piecz 30 minut w 180 C.

Po upieczeniu połóż ciasto na ściereczce i zawiń jak roladę. Zostaw zwinięte w ten sposób ciasto do wystygnięcia.

Truskawki umyj i pokrój w nieduże kawałki.

Ubij śmietankę.

W drugiej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj ubitą śmietankę.

Na koniec dodaj do kremu truskawki i delikatnie wymiesza, przy pomocy łyżki.

Ciasto rozwiń, posmaruj kremem z truskawkami i ponownie zwiń.

Schłodź roladę.

Rolada z truskawkami na białym tle. Przed roladą leży łopatka do ciasta, a na roladzie i obok niej leżą świeże, całe truskawki.
rolada z truskawkami
Koszt przygotowania dania
24.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
364 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Rolada z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie z truskawkami

Póki trwa sezon na truskawki, trzeba się nimi nacieszyć. Z pomocą przychodzi między innymi rolada z truskawkami. Jest to biszkoptowa, ciemna rolada z kremem na bazie mascarpone z bitą śmietaną i owocami. Zależnie od sezonu możesz zmieniać owoce, które dodasz do kremu. Przepis na roladę z truskawkami jest też bardzo prosty. Zaczynamy oczywiście od ciasta, bo to ono jest tutaj najbardziej czaso- i pracochłonnym elementem. Najlepiej ciasto piec na największej blaszce, żeby wyszło duże i cienkie, dzięki temu rolada będzie większa. Masę biszkoptową robimy tak jak zwykły biszkopt, czyli na początek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, aż ziarenka cukru się rozpuszczą, a piana z żółtek będzie prawie biała. Do takiej masy wsypujemy mąkę z kakao, najlepiej przesiać je przed dodaniem. Masę z żółtek dokładnie mieszamy z mąką i bierzemy się za białka. Ubijamy je na sztywną pianę. Możesz sprawdzić, czy piana jest dobrze ubita, przekręcając miskę do góry dnem. Jeżeli piana z białek będzie się trzymała w misce, to znaczy, że jest dobrze ubita. Jeśli nie jesteś pewna czy piana jest już ok, to przekręcaj miskę powoli, żeby w porę zobaczyć, że piana się przesuwa w misce i nie zmarnować białek. Gotową pianę partiami dodajemy do masy z mąką i delikatnie, przy pomocy łyżki mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blasze do pieczenia układamy papier i lekko smarujemy oliwą z oliwek lub olejem. Na tak przygotowaną blachę wylewamy masę biszkoptową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu gorący biszkopt układamy na ściereczce i zawijamy, tworząc roladę. Kolejnym krokiem jest masa truskawkowa do rolady biszkoptowej. Zaczynamy od usunięcia szypułki i umycia truskawek. Teraz kroimy je na dosyć drobne kawałki. Następnie ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone i stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i już przy pomocy łyżki mieszamy krem. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę śmietankową i zawijamy ciasto. Gotową roladę najlepiej zostawić co najmniej na godzinkę lub dwie w lodówce, żeby się schłodziła.

Wartości odżywcze rolady z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kalorie)
252.91 kcal
364.18 kcal
Białko
4.42 g
6.37 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w roladzie z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany
15.59 g
22.45 g
Węglowodany przyswajalne
14.85 g
21.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz
19.32 g
27.82 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
18.37 g
26.46 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód
28.39 mg
40.88 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z truskawkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie z truskawkami

Lista alergenów dla rolady z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania rolady z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Kakao niesłodzone
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na roladę z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób