Rolada z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (80 g)
- Kakao niesłodzone - 1,5 łyżki (15 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Mascarpone (250 g)
- Truskawki (250 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na roladę z truskawkami krok po kroku
Oddziel białka od żółtek i zmiksuj żółtka z cukrem, do momentu rozpuszczenia się cukru.
Dodaj do żółtek przesianą mąkę z kakao.
Białka ubij na sztywną pianę.
Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do masy z żółtkami stopniowo dodawaj ubite białka.
Ciasto wylej na blachę i piecz 30 minut w 180 C.
Po upieczeniu połóż ciasto na ściereczce i zawiń jak roladę. Zostaw zwinięte w ten sposób ciasto do wystygnięcia.
Truskawki umyj i pokrój w nieduże kawałki.
Ubij śmietankę.
W drugiej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj ubitą śmietankę.
Na koniec dodaj do kremu truskawki i delikatnie wymiesza, przy pomocy łyżki.
Ciasto rozwiń, posmaruj kremem z truskawkami i ponownie zwiń.
Schłodź roladę.
Więcej informacji na temat rolady z truskawkami
Póki trwa sezon na truskawki, trzeba się nimi nacieszyć. Z pomocą przychodzi między innymi rolada z truskawkami. Jest to biszkoptowa, ciemna rolada z kremem na bazie mascarpone z bitą śmietaną i owocami. Zależnie od sezonu możesz zmieniać owoce, które dodasz do kremu. Przepis na roladę z truskawkami jest też bardzo prosty. Zaczynamy oczywiście od ciasta, bo to ono jest tutaj najbardziej czaso- i pracochłonnym elementem. Najlepiej ciasto piec na największej blaszce, żeby wyszło duże i cienkie, dzięki temu rolada będzie większa. Masę biszkoptową robimy tak jak zwykły biszkopt, czyli na początek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, aż ziarenka cukru się rozpuszczą, a piana z żółtek będzie prawie biała. Do takiej masy wsypujemy mąkę z kakao, najlepiej przesiać je przed dodaniem. Masę z żółtek dokładnie mieszamy z mąką i bierzemy się za białka. Ubijamy je na sztywną pianę. Możesz sprawdzić, czy piana jest dobrze ubita, przekręcając miskę do góry dnem. Jeżeli piana z białek będzie się trzymała w misce, to znaczy, że jest dobrze ubita. Jeśli nie jesteś pewna czy piana jest już ok, to przekręcaj miskę powoli, żeby w porę zobaczyć, że piana się przesuwa w misce i nie zmarnować białek. Gotową pianę partiami dodajemy do masy z mąką i delikatnie, przy pomocy łyżki mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blasze do pieczenia układamy papier i lekko smarujemy oliwą z oliwek lub olejem. Na tak przygotowaną blachę wylewamy masę biszkoptową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu gorący biszkopt układamy na ściereczce i zawijamy, tworząc roladę. Kolejnym krokiem jest masa truskawkowa do rolady biszkoptowej. Zaczynamy od usunięcia szypułki i umycia truskawek. Teraz kroimy je na dosyć drobne kawałki. Następnie ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone i stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i już przy pomocy łyżki mieszamy krem. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę śmietankową i zawijamy ciasto. Gotową roladę najlepiej zostawić co najmniej na godzinkę lub dwie w lodówce, żeby się schłodziła.
Alergeny w roladzie z truskawkami
Lista alergenów dla rolady z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze rolady z truskawkami
Rolada z truskawkami jest kalorycznym deserem, który możesz "odchudzić" używają słodzika zamiast cukru.
Energia i białka
(144g)
Węglowodany
(144g)
Tłuszcze
(144g)
Składniki mineralne
(144g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.