Rolada z truskawkami

Opublikowano: 30.06.2021 r., 17:27 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada z truskawkami i łopatką
Rolada z truskawkami
Rolada z truskawkami składa się z cienkiego, delikatnego, czekoladowego biszkoptu, zwiniętego z kremem z bitą śmietaną i mascarpone, oraz świeżymi truskawkami.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 30 min
364 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (80 g)
  • Kakao niesłodzone - 1,5 łyżki (15 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Truskawki (250 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, ściereczka

Przepis na roladę z truskawkami krok po kroku

Oddziel białka od żółtek i zmiksuj żółtka z cukrem, do momentu rozpuszczenia się cukru.

Dodaj do żółtek przesianą mąkę z kakao.

Białka ubij na sztywną pianę.

Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Do masy z żółtkami stopniowo dodawaj ubite białka.

Ciasto wylej na blachę i piecz 30 minut w 180 C.

Po upieczeniu połóż ciasto na ściereczce i zawiń jak roladę. Zostaw zwinięte w ten sposób ciasto do wystygnięcia.

Truskawki umyj i pokrój w nieduże kawałki.

Ubij śmietankę.

W drugiej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj ubitą śmietankę.

Na koniec dodaj do kremu truskawki i delikatnie wymiesza, przy pomocy łyżki.

Ciasto rozwiń, posmaruj kremem z truskawkami i ponownie zwiń.

Schłodź roladę.

Jak oceniasz przepis na roladę z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat rolady z truskawkami

Póki trwa sezon na truskawki, trzeba się nimi nacieszyć. Z pomocą przychodzi między innymi rolada z truskawkami. Jest to biszkoptowa, ciemna rolada z kremem na bazie mascarpone z bitą śmietaną i owocami. Zależnie od sezonu możesz zmieniać owoce, które dodasz do kremu. Przepis na roladę z truskawkami jest też bardzo prosty. Zaczynamy oczywiście od ciasta, bo to ono jest tutaj najbardziej czaso- i pracochłonnym elementem. Najlepiej ciasto piec na największej blaszce, żeby wyszło duże i cienkie, dzięki temu rolada będzie większa. Masę biszkoptową robimy tak jak zwykły biszkopt, czyli na początek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, aż ziarenka cukru się rozpuszczą, a piana z żółtek będzie prawie biała. Do takiej masy wsypujemy mąkę z kakao, najlepiej przesiać je przed dodaniem. Masę z żółtek dokładnie mieszamy z mąką i bierzemy się za białka. Ubijamy je na sztywną pianę. Możesz sprawdzić, czy piana jest dobrze ubita, przekręcając miskę do góry dnem. Jeżeli piana z białek będzie się trzymała w misce, to znaczy, że jest dobrze ubita. Jeśli nie jesteś pewna czy piana jest już ok, to przekręcaj miskę powoli, żeby w porę zobaczyć, że piana się przesuwa w misce i nie zmarnować białek. Gotową pianę partiami dodajemy do masy z mąką i delikatnie, przy pomocy łyżki mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blasze do pieczenia układamy papier i lekko smarujemy oliwą z oliwek lub olejem. Na tak przygotowaną blachę wylewamy masę biszkoptową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu gorący biszkopt układamy na ściereczce i zawijamy, tworząc roladę. Kolejnym krokiem jest masa truskawkowa do rolady biszkoptowej. Zaczynamy od usunięcia szypułki i umycia truskawek. Teraz kroimy je na dosyć drobne kawałki. Następnie ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone i stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i już przy pomocy łyżki mieszamy krem. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę śmietankową i zawijamy ciasto. Gotową roladę najlepiej zostawić co najmniej na godzinkę lub dwie w lodówce, żeby się schłodziła.

Alergeny w roladzie z truskawkami

Lista alergenów dla rolady z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze rolady z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Rolada z truskawkami jest kalorycznym deserem, który możesz "odchudzić" używają słodzika zamiast cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
252.91
364.18
Białko (g)
4.42
6.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
15.59
22.45
Węglowodany przyswajalne (g)
14.85
21.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
19.32
27.82
Tłuszcze nasycone (g)
18.37
26.46
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
1.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
28.39
40.88
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z truskawkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z truskawkami

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Kakao niesłodzone
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
44.00