Przepis na roladę z tortilli z szynką krok po kroku
- Tortilla pełnoziarnista 120 g 2 sztuki
- Szynka z indyka 90 g 6 plastrów
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 45 ml 3 łyżki
- Pomidor 170 g 1 sztuka
- Papryka żółta 200 g 1 sztuka
- Roszponka 50 g 2 garści
Łyżeczkę ziół prowansalskich przelej wrzątkiem na sitku lub zaparz w kubku przez 2 minuty.
Dodaj zioła do jogurtu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Umyj warzywa. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski.
Pomidora pokrój w plasterki.
Na tortilli rozsmaruj sos i połóż plasterki szynki.
Następnie wyłóż pomidora, paprykę i roszponkę.
Ciasno zwiń w rulon.
Często zadawane pytania
-
Tortilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Tortilla z łososiem
-
Roladki z tortilli
-
Roladki z indyka
-
Tortilla na zimno
-
Tortilla domowa
-
Tortilla z jajkiem
-
Roladki z łososia
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Wrap z kurczakiem
-
Ciasto na tortillę
-
Tortilla z szynką
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Roladki z tortilli

(liczba kalorii)
Rolada z tortilli z szynką - cechy przepisu
Więcej o roladzie z tortilli z szynką
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak. Co nadaje im fantazyjny kolor oraz ciekawy smak.
Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką i kruchą. Mimo to bardzo często spożywana jest również w formie przekąski na zimno na imprezę, np. na sylwestra, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.
Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób które go nie lubią.
Rolada z tortilli z szynką jest również dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolację dla osób zabieganych, które chcą zadbać o swoje zdrowie i nie tracić pieniędzy jedząc na mieście. Jest to naprawdę tanie rozwiązanie. Przepis na roladę z tortilli z szynką jest o tyle prosty, że nawet dzieci będą w stanie sobie z nim poradzić. Przygotowanie jest bardzo łatwe, dzięki czemu takie wspólne przyrządzanie może być też świetną rozrywką dla dzieci na imprezie np. urodzinowej.
Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z tortilli z szynką to ten przepis jest naprawdę dziecinnie prosty, a użyty w tortilli sos czosnkowy jest niskokalorycznym i smacznym zamiennikiem masła. Dzięki wykorzystaniu jogurtu 0% zmniejszamy ilość tłuszczów nasyconych.
Dodatki takie jak roszponka, papryka żółta i pomidor wzbogacają całe danie o smak, kolor i objętość, dzięki czemu daje ono sytość na dłużej oraz cieszy zmysły smaku, węchu i wzroku.
Wartości odżywcze rolady z tortilli z szynką
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w roladzie z tortilli z szynką
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na roladę z tortilli z szynką
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na roladę z tortilli z szynką
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladzie z tortilli z szynką
Lista alergenów dla rolady z tortilli z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu