Przepis na roladę z sera żółtego krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wbij jajka i dodaj majonez.

Wymieszaj farsz do uzyskania jednolitej konsystencji.

Farsz wyłóż na blaszce do pieczenia i ułóż do piekarnika na 15 minut w 180 st. C.

Mięso drobno pokrój i dopraw do smaku, podsmaż na patelni razem z posiekaną cebulą.

Paprykę pokrój w słupki, a ogórki w kostkę.

Na upieczony spód wyłóż mięso i wcześniej pokrojone warzywa.

Zawiń placek w roladę i pokrój w paski o grubości 3-4 cm.

rolada z sera żółtego
Rolada z sera żółtego
Koszt przygotowania dania
36.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
30

Rolada z sera żółtego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie z sera żółtego

Rolada z sera żółtego to idealna propozycja na przekąskę na imprezę ze znajomymi lub przystawkę przed daniem głównym.

Rolada powstaje błyskawicznie, a o rodzaju farszu możesz zadecydować sam. Ja postawiłam na mięso z piersi z kurczaka. Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Dodatkowo warto postawić na świeże warzywa, które dostarczą dodatkowej dawki witamin.

Spód naszej rolady powstaje z sera żółtego, jajek i odrobiny majonezu.

Jajka w połączeniu z mięsem zapewnią Ci sytość na długie godziny, dlatego zastanów się nad swoimi dodatkami i poznaj mój przepis na roladę z sera żółtego.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci produkty, które z całą pewnością masz w swoim domu, czyli jajka, ser żółty, majonez, kurczak lub inny rodzaj mięsa i ulubione warzywa. Ja postawiłam na paprykę, ogórki konserwowe. Jeśli chcesz przygotować roladę z sera w wersji wegetariańskiej, zamiast mięsa postaw na tofu. Pamiętaj, aby je wcześniej odpowiednio zamarynować, jego smak będzie bardziej wyrazisty.

Zatem, jak zrobić roladę z sera żółtego z warzywami? Poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności zetrzyj ser na tarce, wbij jajka i dodaj odrobinę majonezu.

Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut/ 180 st. C. W tym czasie pokrój mięso na drobne kawałki, dopraw do smaku i podsmaż na oleju rzepakowym. Świeże warzywa pokrój w słupki lub w kostkę. Dodatki ułóż na jajecznym spodzie i zawiń w rulon, a następnie pokrój w paski o grubości 3-4 cm. Pyszna rolada gotowa. Możesz podawać ją jako przystawkę przed rodzinnym obiadem lub jako przekąskę na imprezy, lub spotkania ze znajomymi. Taka pożywna i sycąca przekąska będzie też dobra jako przekąska do wina zamiast deski serów.

Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, że rolada to najlepsza wersja przekąski na słono.

Wartości odżywcze rolady z sera żółtego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
158.33 kcal
158.33 kcal
Białko
13.81 g
13.81 g

Węglowodany w roladzie z sera żółtego

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
2.06 g
2.06 g
Węglowodany przyswajalne
1.55 g
1.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.51 g
0.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.40 g
10.40 g
Tłuszcze nasycone
6.43 g
6.43 g
Tłuszcze nienasycone
3.97 g
3.97 g
Tłuszcze jednonasycone
2.94 g
2.94 g
Tłuszcze wielonasycone
1.03 g
1.03 g
Cholesterol
85.54 mg
85.54 mg

Witaminy w przepisie na roladę z sera żółtego

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
84.05 µg (mcg)
84.05 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.58 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
15.32 mg
15.32 mg
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
0.55 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
64.73 µg (mcg)
64.73 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.38 mg
2.38 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
19.80 µg (mcg)
19.80 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
200.53 µg (mcg)
200.53 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę z sera żółtego

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
453.97 mg
453.97 mg
Potas
175.37 mg
175.37 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
221.96 mg
221.96 mg
Fosfor
229.91 mg
229.91 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
18.96 mg
18.96 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
0.43 mg
Cynk
1.46 mg
1.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z sera żółtego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie z sera żółtego

Lista alergenów dla rolady z sera żółtego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania rolady z sera żółtego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser żółty
500 g
1 kostka
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Ogórki konserwowe
400 g
6 sztuk
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 400 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
54.30
Jak oceniasz przepis na roladę z sera żółtego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób