Rolada z piersią z kurczaka

Opublikowano: 05.11.2021 r., 13:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada z piersią kurczaka spięta wykałaczkami ułożona jest na  drewnianej desce.
Rolada z piersią z kurczaka
Rolada z piersią z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Rolada jest także doskonała jako domowa pieczeń na zimno podana na chleb.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
496 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Ser cheddar (200 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tłuczek do mięsa

Przepis na rolada z piersią kurczaka krok po kroku

Filet z piersi rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.

Dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.

Czosnek posiekaj drobno razem z natką pietruszki.

Pierś nasmaruj masłem wyłóż czosnek z natką pietruszki i kawałki pokruszonego sera cheddar.

Zwiń roladę i owiń ją plastrami boczku.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na rolada z piersią kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat rolady z piersią kurczaka

Rolada z piersią z kurczaka to świetna propozycja na pyszny obiad. Drobiowa rolada jest soczysta i można ją przygotować dzień wcześniej a w dniu podania tylko upiec. Przepis na roladę z piersią kurczaka jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia rolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z kurczaka, boczek wieprzowy wędzony, cheddar, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz papryka ostra, masło.

Jak zrobić roladę z piersią kurczaka? Filet z piersi rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Czosnek posiekaj drobno razem z natką pietruszki. Pierś nasmaruj masłem wyłóż czosnek z natką pietruszki i kawałki pokruszonego sera cheddar. Zwiń roladę i owiń ją plastrami boczku. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Pierś z kurczaka to dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie pozbawionym tłuszczu, zawiera niską ilość kalorii, dlatego tak chętnie wykorzystuje się ją jako składnik diet redukcyjnych. Należy jednak pamiętać, aby kupować mięso dobrej jakości. Jeśli kupujesz surowe mięso wybieraj te bez dodatku antybiotyków. Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera około 25 gram tłuszczu w 100 gramach produktu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Zapobiega krzywicy u dzieci oraz występowaniu osteoporozy u osób dorosłych.

Podsumowując zawijańce z serem z piekarnika są wspaniałe na obiad dla całej rodziny. Drobiowa rolada sprawdza się podana na ciepło z gotowanymi ziemniakami lub kaszą a także na zimno jako dodatek do kanapek. Rolada z kurczaka będzie pasowała także na uroczystą kolację w gronie znajomych.

Alergeny w roladzie z piersią kurczaka

Lista alergenów dla rolady z piersią kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
    • Masło

Wartości odżywcze rolady z piersią kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Rolada z piersią kurczaka to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest nisko kaloryczna, dlatego świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Ponadto ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
283.52
496.16
Białko (g)
22.39
39.18
Fenyloalanina (mg)
0.71
1.25
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
0.85
1.49
Węglowodany przyswajalne (g)
0.76
1.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
20.78
36.37
Tłuszcze nasycone (g)
12.27
21.47
Tłuszcze nienasycone (g)
8.51
14.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.69
11.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.83
3.20
Cholesterol (mg)
92.83
162.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
124.98
218.72
Witamina B6 (mg)
0.54
0.95
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
0.83
Witamina C (mg)
3.53
6.18
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.43
Witamina E (mg)
0.72
1.25
Retinol (µg (mcg))
112.65
197.15
Tiamina (mg)
0.16
0.27
Ryboflawina (mg)
0.22
0.38
Niacyna (mg)
6.99
12.24
Foliany (µg (mcg))
13.86
24.25
Beta karoten (µg (mcg))
163.10
285.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
438.39
767.18
Potas (mg)
295.95
517.91
Wapń (mg)
136.23
238.40
Fosfor (mg)
266.85
466.99
Magnez (mg)
26.64
46.62
Żelazo (mg)
0.56
0.98
Cynk (mg)
1.60
2.80
Miedź (mg)
0.05
0.09
Mangan (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z piersią kurczaka 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z piersią kurczaka

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Ser cheddar
200 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.67
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Koszt składników
61.00