Przepis na roladę z piersi indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Mięso opłucz i podziel na mniejsze kawałki.

Każdy rozbij tłuczkiem.

Przypraw je solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.

Wnętrze każdego kawałka wysmaruj odrobiną masła i wyłóż na środek starte pieczarki i żółty ser.

Zawiń je w rulonik i przypnij wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki z każdej strony.

Mięso przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.

Rolada z piersi indyka pokrojona w plasterki.
rolada z piersi indyka
Koszt przygotowania dania
14.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Rolada z piersi indyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie z piersi indyka

Rolada z piersi indyka to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na bazie mięsa drobiowego. Wspaniale sprawdza się na ciepło do obiadu lub na kolację.

Przepis na roladę z piersi indyka to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. To najlepsza opcja dla osób, które kochają mięso, jednak chcą zrezygnować z czerwonego, które jest tłustsze. Roladki drobiowe nie goszczą w menu zbyt często, dlatego, że zwykle wychodzą zbyt suche. W tej wersji są bardzo miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Można je również połączyć z prostym sosem pieczeniowym, by były jeszcze smaczniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z piersi indyka, by była smaczna i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To wspaniały pomysł na obiad, czy kolację. W tym wydaniu indyk jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach. W roladkach skrywają się pyszne pieczarki, a także ser, które otulone są delikatnym sosem. Całość wspaniale komponuje się w towarzystwie zarówno ziemniaków z wody, jak i pełnoziarnistych kasz, dzięki czemu może gościć na stołach często, w nieco odmienionej formie, z różnymi dodatkami. Całość nie wymaga zbytniego zaangażowania, czy użycia skomplikowanych sprzętów. Jednak bardzo ważne jest wcześniejsze podsmażenie mięsa, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche i smaczne. To naprawdę fantastyczny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego, że jest smaczny, prosty i niebywale sycący. Wystarczy tylko dobrać do niego nieco węglowodanów złożonych w postaci kaszy czy ryżu, a także surówkę ze świeżych warzyw i otrzyma się w pełni zbilansowany posiłek. Przepis na roladę jest nie tylko bardzo prosty, ale również zdrowy. To dlatego, że składają się na niego naprawdę fantastyczne produkty, które powinny gościć w menu znacznie częściej. Pierwszym, który króluje, jest drób. Oprócz mięsa całość dopełniają grzyby, które oprócz wartości smakowych, dodają również sporej dawki selenu i cynku, które dbają o odporność. Całość połączona z serem tworzy po prostu doskonałą kompozycję. To pyszne danie będzie dobre nie tylko od święta, ale również na co dzień.

Wartości odżywcze rolady z piersi indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kalorie)
194.67 kcal
299.79 kcal
Białko
17.71 g
27.27 g
Fenyloalanina
0.67 mg
1.03 mg
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej

Węglowodany w roladzie z piersi indyka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany
0.71 g
1.10 g
Węglowodany przyswajalne
0.55 g
0.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.16 g
0.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz
13.75 g
21.18 g
Tłuszcze jednonasycone
7.10 g
10.93 g
Tłuszcze wielonasycone
1.36 g
2.10 g
Cholesterol
50.73 mg
78.13 mg

Witaminy w przepisie na roladę z piersi indyka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Witamina A
38.91 µg (mcg)
59.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.55 mg
0.85 mg
Witamina B12
1.02 µg (mcg)
1.56 µg (mcg)
Witamina C
0.34 mg
0.53 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina E
1.21 mg
1.86 mg
Retinol
38.41 µg (mcg)
59.15 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.31 mg
Niacyna
7.29 mg
11.23 mg
Foliany
9.12 µg (mcg)
14.05 µg (mcg)
Beta karoten
5.95 µg (mcg)
9.16 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladę z piersi indyka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Sód
116.03 mg
178.69 mg
Potas
236.06 mg
363.53 mg
Wapń
63.94 mg
98.47 mg
Fosfor
179.48 mg
276.40 mg
Magnez
21.45 mg
33.03 mg
Żelazo
0.64 mg
0.98 mg
Cynk
1.16 mg
1.78 mg
Miedź
0.09 mg
0.14 mg
Mangan
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z piersi indyka 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie z piersi indyka

Lista alergenów dla rolady z piersi indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda

Cena przygotowania rolady z piersi indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koszt składników
46.20
Jak oceniasz przepis na roladę z piersi indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób