Przepis na roladę z indyka z szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem mielonym.

Na środek każdego kotleta rozłóż szpinak, plaster pomidora i plasterek sera.

Każdy kotlet zroluj, zepnij mięso wykałaczkami

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.

Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Często zadawane pytania

Rolada z indyka z szpinakiem podana na talerzu.
rolada z indyka z szpinakiem
Koszt przygotowania dania
18.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Rolada z indyka z szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie z indyka z szpinakiem

Rolada z indyka ze szpinakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Wspaniale smakują zarówno z ziemniakami, jak i ryżem oraz kluskami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z indyka ze szpinakiem, by była pyszna i prosta, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podsmażyć, by było soczyste. Następnie mięso jest poddawane pieczeniu. Dzięki temu jest bardzo miękkie. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów.

Przepis na roladę z indyka ze szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. To wspaniały pomysł na danie obiadowe. Rolada to dobra opcja nawet dla początkujących kucharzy. Jest tak smaczna, że ciężko jej się oprzeć. Sprawdzi się na obiad dla rodziny. To pyszne danie. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z drobiu. W tym wydaniu indyk jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach. W roladkach skrywa się szpinak, a także ser, które otulone są delikatnym sosem. Całość wspaniale komponuje się w towarzystwie zarówno ziemniaków z wody, jak i pełnoziarnistych kasz, dzięki czemu może gościć na stołach często, w nieco odmienionej formie, z różnymi dodatkami. Roladki drobiowe nie goszczą w menu zbyt często, dlatego, że zwykle wychodzą zbyt suche. W tej wersji są bardzo miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Można je również połączyć z prostym sosem pieczeniowym, by były jeszcze smaczniejsze. To idealna opcja na obiad, gdyż można je zrobić w kilka minut. Całość nie wymaga zbytniego zaangażowania, czy użycia skomplikowanych sprzętów. Jednak bardzo ważne jest wcześniejsze podsmażenie mięsa, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche i smaczne. To naprawdę fantastyczny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego, że jest smaczny, prosty i niebywale sycący.

Wartości odżywcze rolady z indyka z szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kalorie)
162.10 kcal
277.19 kcal
Białko
18.72 g
32.01 g
Fenyloalanina
0.70 mg
1.19 mg

Węglowodany w roladzie z indyka z szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany
0.67 g
1.15 g
Węglowodany przyswajalne
0.35 g
0.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.55 g
Sacharoza (cukier)
0.01 g
0.02 g
Glukoza
0.02 g
0.03 g
Fruktoza
0.02 g
0.04 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: szpinak.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz
9.62 g
16.45 g
Tłuszcze jednonasycone
5.59 g
9.56 g
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
2.10 g
Cholesterol
43.30 mg
74.04 mg

Witaminy w przepisie na roladę z indyka z szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(171g)
Witamina A
82.57 µg (mcg)
141.19 µg (mcg)
Witamina B6
0.62 mg
1.06 mg
Witamina B12
1.12 µg (mcg)
1.91 µg (mcg)
Witamina C
4.10 mg
7.01 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Witamina E
1.02 mg
1.75 mg
Retinol
13.81 µg (mcg)
23.62 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.29 mg
Niacyna
7.63 mg
13.05 mg
Foliany
33.84 µg (mcg)
57.87 µg (mcg)
Beta karoten
825.23 µg (mcg)
1411.14 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladę z indyka z szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(171g)
Sód
94.06 mg
160.84 mg
Potas
280.85 mg
480.26 mg
Wapń
50.58 mg
86.49 mg
Fosfor
162.86 mg
278.49 mg
Magnez
32.41 mg
55.42 mg
Żelazo
1.01 mg
1.73 mg
Cynk
1.09 mg
1.87 mg
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Mangan
0.14 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z indyka z szpinakiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie z indyka z szpinakiem

Lista alergenów dla rolady z indyka z szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania rolady z indyka z szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Ser Mozzarella
40 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 40 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na roladę z indyka z szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób