Rolada z indyka ze szpinakiem
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Szpinak (100 g)
- Ser Mozzarella (40 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na roladę z indyka ze szpinakiem krok po kroku
Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem mielonym.
Na środek każdego kotleta rozłóż szpinak, plaster pomidora i plasterek sera.
Każdy kotlet zroluj, zepnij mięso wykałaczkami
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.
Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Rolada szpinakowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Frittata
-
Tarta ze szpinakiem
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z ananasem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto leśny mech
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Rolady z indyka
-
Zupa szpinakowa
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Dania ze szpinakiem
Więcej informacji na temat rolady z indyka ze szpinakiem
Rolada z indyka ze szpinakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Wspaniale smakują zarówno z ziemniakami, jak i ryżem oraz kluskami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z indyka ze szpinakiem, by była pyszna i prosta, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podsmażyć, by było soczyste. Następnie mięso jest poddawane pieczeniu. Dzięki temu jest bardzo miękkie. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów.
Przepis na roladę z indyka ze szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. To wspaniały pomysł na danie obiadowe. Rolada to dobra opcja nawet dla początkujących kucharzy. Jest tak smaczna, że ciężko jej się oprzeć. Sprawdzi się na obiad dla rodziny. To pyszne danie. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z drobiu. W tym wydaniu indyk jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach. W roladkach skrywa się szpinak, a także ser, które otulone są delikatnym sosem. Całość wspaniale komponuje się w towarzystwie zarówno ziemniaków z wody, jak i pełnoziarnistych kasz, dzięki czemu może gościć na stołach często, w nieco odmienionej formie, z różnymi dodatkami. Roladki drobiowe nie goszczą w menu zbyt często, dlatego, że zwykle wychodzą zbyt suche. W tej wersji są bardzo miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Można je również połączyć z prostym sosem pieczeniowym, by były jeszcze smaczniejsze. To idealna opcja na obiad, gdyż można je zrobić w kilka minut. Całość nie wymaga zbytniego zaangażowania, czy użycia skomplikowanych sprzętów. Jednak bardzo ważne jest wcześniejsze podsmażenie mięsa, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche i smaczne. To naprawdę fantastyczny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego, że jest smaczny, prosty i niebywale sycący.
Alergeny w roladzie z indyka ze szpinakiem
Lista alergenów dla rolady z indyka ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze rolady z indyka ze szpinakiem
To opcja zdrowa, którą najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i dodatkiem węglowodanów złożonych, np. kaszą.
Energia i białka
(171g)
Węglowodany
(171g)
Tłuszcze
(171g)
Witaminy
(171g)
Składniki mineralne
(171g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.