Rolada z bananem

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada z bananem pokrojona na mniejsze kawałki i ułożona na blacie.
Rolada z bananem
Rolada z bananem to wspaniały pomysł na niezwykle smaczne i pięknie się prezentujące ciasto. Jeśli chcesz przygotować ją w prosty sposób, sprawdź ten przepis.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 25 min
316 kcal
Kcal w porcji
157 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Cukier (80 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mleko 2% (400 ml)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier puder (40 g)
  • Budyń (proszek) (60 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Banan (320 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na roladę z bananem krok po kroku

Do miski wbij wszystkie jaja. Dodaj cukier. Ubijaj wszystko mikserem na gęstą pianę.

Do miski dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na całej długości rozprowadź ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika zroluj wraz z papierem do pieczenia i odstaw do wystudzenia.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj budyń i połowę mleka. Zmiksuj do połączenia.

Drugą część mleka zagotuj w rondelku.

Masę budyniową wlej do gotującego się mleka i gotuj do zgęstnienia.

Gotowy budyń ostudź.

Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z budyniem na jednolitą masę.

Banany pokrój w plasterki.

Roladę rozwiń, nałóż do niej krem oraz plasterki banana (w kilku rzędach wzdłuż dłuższego boku) i ciasno zwiń.

Odstaw roladę na 3 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na roladę z bananem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat rolady z bananem

Rolada z bananem to wspaniały pomysł na niezwykle smaczne i pięknie się prezentujące ciasto. Jeśli chcesz przygotować ją w prosty sposób, sprawdź ten przepis.

Przepis na roladę z bananem to smaczna propozycja na deser do kawy. To ciasto, które na pewno docenią miłośnicy bananowych słodkości. Ten placek zawiera ich naprawdę sporo. Prezentuje się naprawdę pięknie, ze względu na niecodzienną formę wykonania, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i spotkań z bliskimi. To ciasto, które choć efektownie wygląda, wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne. Ciasto do wykonania rolady jest bardzo ważną częścią. Najważniejszy, by było upieczone w odpowiednim rozmiarze. Jeśli biszkopt będzie zbyt mały, wtedy nie będzie możliwe zwinięcie rolady. Najlepiej posłużyć się dużą blachą, dzięki której ma się możliwość stworzenia odpowiedniej bazy. Należy też pamiętać, by nie nakładać zbyt cienkiej warstwy ciasta, gdyż wtedy może ono pęknąć przy zwijaniu. Ciasto wychodzi tak piękne, że prezentuje się jak z najlepszych cukierni. Choć jego wnętrze jest naprawdę proste, to smakuje fantastycznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z bananem, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Rolada biszkoptowa z bananem świetnie sprawdzi się jako letni deser. To dlatego, że jest niezwykle lekka, delikatna i bardzo smaczna. Dodatek owoców świetnie przełamuje słodycz kremu i wspaniale łączy się z biszkoptowym ciastem. Sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i zwykły dodatek do popołudniowej kawy. Prezentuje się naprawdę bardzo ciekawie. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Ten przepis udowadnia, że ciasto bananowe, też może być ciekawe, pyszne, a przy tym szybkie i łatwe. Najlepiej smakuje serwowane na zimno. Ten deser będzie idealny dla wszystkich tych, którzy lubią naprawdę słodkie dania, a także takie, w których dodaje się sporo bananów.

Alergeny w roladzie z bananem

Lista alergenów dla rolady z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze rolady z bananem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(157g)
Energia (kcal)
201.49
316.33
Białko (g)
5.11
8.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(157g)
Węglowodany (g)
21.52
33.79
Węglowodany przyswajalne (g)
20.97
32.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(157g)
Tłuszcz (g)
10.58
16.61
Tłuszcze nasycone (g)
7.98
12.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
4.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
2.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
126.17
198.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(157g)
Witamina A (µg (mcg))
63.78
100.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.82
2.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.83
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.79
98.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.84
40.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.34
14.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(157g)
Sód (mg)
65.43
102.72
Potas (mg)
173.39
272.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.59
126.53
Fosfor (mg)
103.29
162.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.64
19.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
1.21
Cynk (mg)
0.51
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z bananem 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z bananem

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Budyń (proszek)
60 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Banan
320 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.13
Za 320 g
Koszt składników
40.50