Rolada z bananem
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Cukier (80 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mleko 2% (400 ml)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier puder (40 g)
- Budyń (proszek) (60 g)
- Mascarpone (250 g)
- Banan (320 g)
Przepis na roladę z bananem krok po kroku
Do miski wbij wszystkie jaja. Dodaj cukier. Ubijaj wszystko mikserem na gęstą pianę.
Do miski dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na całej długości rozprowadź ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika zroluj wraz z papierem do pieczenia i odstaw do wystudzenia.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj budyń i połowę mleka. Zmiksuj do połączenia.
Drugą część mleka zagotuj w rondelku.
Masę budyniową wlej do gotującego się mleka i gotuj do zgęstnienia.
Gotowy budyń ostudź.
Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z budyniem na jednolitą masę.
Banany pokrój w plasterki.
Roladę rozwiń, nałóż do niej krem oraz plasterki banana (w kilku rzędach wzdłuż dłuższego boku) i ciasno zwiń.
Odstaw roladę na 3 godziny do lodówki.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat rolady z bananem
Rolada z bananem to wspaniały pomysł na niezwykle smaczne i pięknie się prezentujące ciasto. Jeśli chcesz przygotować ją w prosty sposób, sprawdź ten przepis.
Przepis na roladę z bananem to smaczna propozycja na deser do kawy. To ciasto, które na pewno docenią miłośnicy bananowych słodkości. Ten placek zawiera ich naprawdę sporo. Prezentuje się naprawdę pięknie, ze względu na niecodzienną formę wykonania, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i spotkań z bliskimi. To ciasto, które choć efektownie wygląda, wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne. Ciasto do wykonania rolady jest bardzo ważną częścią. Najważniejszy, by było upieczone w odpowiednim rozmiarze. Jeśli biszkopt będzie zbyt mały, wtedy nie będzie możliwe zwinięcie rolady. Najlepiej posłużyć się dużą blachą, dzięki której ma się możliwość stworzenia odpowiedniej bazy. Należy też pamiętać, by nie nakładać zbyt cienkiej warstwy ciasta, gdyż wtedy może ono pęknąć przy zwijaniu. Ciasto wychodzi tak piękne, że prezentuje się jak z najlepszych cukierni. Choć jego wnętrze jest naprawdę proste, to smakuje fantastycznie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z bananem, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Rolada biszkoptowa z bananem świetnie sprawdzi się jako letni deser. To dlatego, że jest niezwykle lekka, delikatna i bardzo smaczna. Dodatek owoców świetnie przełamuje słodycz kremu i wspaniale łączy się z biszkoptowym ciastem. Sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i zwykły dodatek do popołudniowej kawy. Prezentuje się naprawdę bardzo ciekawie. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Ten przepis udowadnia, że ciasto bananowe, też może być ciekawe, pyszne, a przy tym szybkie i łatwe. Najlepiej smakuje serwowane na zimno. Ten deser będzie idealny dla wszystkich tych, którzy lubią naprawdę słodkie dania, a także takie, w których dodaje się sporo bananów.
Alergeny w roladzie z bananem
Lista alergenów dla rolady z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze rolady z bananem
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(157g)
Węglowodany
(157g)
Tłuszcze
(157g)
Witaminy
(157g)
Składniki mineralne
(157g)
-
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
olej rzepakowy,
mleko,
jajka,
cukier,
budyń,
mascarpone,
banan,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.