Przepis na roladę wieprzową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża

Wymieszaj mięso z jajkiem, bułką tartą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.

Mięso wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na prostokąt.

Dodaj wystudzone pieczarki i plasterki sera żółtego.

Roladę zawiń tak aby farsz nie wyleciał ze środka.

Włóż do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz w 180 st. C przez około godzinę.

Rolada wieprzowa z pieczarkami i serem podana na desce drewnianej
Rolada wieprzowa
Koszt przygotowania dania
18.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
435 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Rolada wieprzowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Roladzie wieprzowej

Rolada wieprzowa to pyszna propozycja na obiad. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak ja skupię się na delikatnej i dietetycznej wersji podania mięsa. Przepis na roladę wieprzową jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Do środka rolady można włożyć dowolne składniki lub przygotować ulubiony farsz.

Jak zrobić roladę wieprzową z mięsa mielonego? Wystarczy, że wymieszasz mięso z jajkiem, bułką tartą, przyprawami (majerankiem, papryką słodką, pieprzem czarnym, odrobiną soli) i przeciśniętym czosnkiem. Następnie pokroisz pieczarki w plasterki i podsmażysz na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. W międzyczasie mięso wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na prostokąt. Dodaj wystudzone pieczarki i plasterki sera żółtego. Roladę zawiń tak aby farsz nie wyleciał ze środka. Włóż do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę. Gotową roladę podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i surówką.

Należy zwrócić uwagę na to, że mięso wieprzowe przez Polaków jest jedzone w bardzo dużych ilościach, częściej niż mięso drobiowe. Warto tutaj zaznaczyć, że w zdrowej diecie może znaleźć się mięso czerwone, ale w umiarkowanych ilościach. Według zaleceń najlepiej ograniczyć przetworzone i czerwone mięso do 500 gram tygodniowo. Wówczas lepiej spożywać mięso chude, ryby i jaja.

Mięso wieprzowe to dobre źródło białka pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego. Zawiera szereg witamin i składników mineralnych takich jak np. potas, cynk, magnez, żelazo, fosfor, witaminę B1, B3, B6, B12.

Warto pamiętać o tym, że nadmierna konsumpcja mięsa może przyczyniać się do występowania np. nowotworów jelita grubego, chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu lub zawału.

Pomysł na roladę z piekarnika to zdecydowanie dobra opcja na zjedzenie posiłku w zdrowszej wersji. Jest dobra i smaczna, rozpływa się w ustach. Rolada przygotowana w piekarniku jest najlepsza, ponieważ mięso jest soczyste, zdrowe i kruche.

Wartości odżywcze Rolady wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(242g)
Energia (kalorie)
179.87 kcal
435.27 kcal
Białko
11.53 g
27.91 g

Węglowodany w roladzie wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(242g)
Węglowodany
4.00 g
9.68 g
Węglowodany przyswajalne
3.46 g
8.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
1.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(242g)
Tłuszcz
13.09 g
31.68 g
Tłuszcze nasycone
6.04 g
14.62 g
Tłuszcze nienasycone
7.05 g
17.06 g
Tłuszcze jednonasycone
5.65 g
13.68 g
Tłuszcze wielonasycone
1.40 g
3.38 g
Cholesterol
58.88 mg
142.50 mg

Witaminy w przepisie na roladę wieprzową

Na 100g
Na porcję
(242g)
Witamina A
18.33 µg (mcg)
44.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.69 mg
4.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
18.27 µg (mcg)
44.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.40 mg
0.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.57 mg
8.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.27 µg (mcg)
36.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3.91 µg (mcg)
9.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę wieprzową

Na 100g
Na porcję
(242g)
Sód
101.63 mg
245.94 mg
Potas
278.56 mg
674.11 mg
Wapń
57.66 mg
139.53 mg
Fosfor
161.45 mg
390.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.08 mg
38.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
2.09 mg
Cynk
1.56 mg
3.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Rolady wieprzowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Roladzie wieprzowej

Lista alergenów dla Rolady wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania Rolady wieprzowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser żółty
60 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na roladę wieprzową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób