Rolada szpinakowo-łososiowa
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (125 ml)
- Mąka pszenna typ 550 (100 g)
- Szpinak (150 g)
- Cukier (5 g)
- Łosoś wędzony (300 g)
- Serek śmietankowy (250 g)
- Koperek ogrodowy świeży (10 g)
- Natka pietruszki (10 g)
Przepis na roladę szpinakowo-łososiową krok po kroku
Wsyp liście szpinaku do miski. Oddziel białka od żółtek.
Do szpinaku wlej mleko, dodaj szczyptę soli, cukier i żółtka. Całość bardzo dokładnie zblenduj.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj białka do masy szpinakowej.
Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masę szpinakową wyłóż na blachę i wyrównaj.
Piecz przez 20 minut w 170 st. C., aż brzegi lekko się zarumienią.
Wyłącz piekarnik i uchyl drzwi. Zostaw na kilka minut. Następnie wyciągnij z piekarnika jeszcze ciepły placek. Razem z papierem zwiń w rulon i odstaw do ostudzenia.
Wystudzony omlet rozwiń.
Posmaruj placek serkiem śmietankowym.
Na wierzch serka ułóż wędzonego łososia i posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Teraz zacznij powoli zwijać ciasny rulon. Równocześnie delikatnie ściągaj papier do pieczenia ze szpinakowego placka.
Zwiniętą roladę owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30-40 minut.
Przed podaniem pokrój w plastry i podawaj.
Więcej informacji na temat rolady szpinakowo-łososiowej
Ten sprawdzony przepis na roladę szpinakowo-łososiową to przekąska, którą koniecznie musicie wypróbować w swojej kuchni. Ta pyszna rolada z łososiem wędzonym świetnie sprawdzi się również podczas świąt.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się, jak zrobić tę roladę to już pokazuje mój sprawdzony nie raz sposób. Najpierw wsyp liście szpinaku do miski. Oddziel białka od żółtek. Do szpinaku wlej mleko, dodaj szczyptę soli, cukier i żółtka. Całość bardzo dokładnie zblenduj. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj białka do masy szpinakowej. Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masę szpinakową wyłóż na blachę i wyrównaj. Piecz przez 20 minut w 170 st. C., aż brzegi lekko się zarumienią. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwi. Zostaw na kilka minut. Następnie wyciągnij z piekarnika jeszcze ciepły placek. Razem z papierem zwiń w rulon i odstaw do ostudzenia. Wystudzony omlet rozwiń. Posmaruj placek serkiem śmietankowym. Na wierzch serka ułóż wędzonego łososia i posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Teraz zacznij powoli zwijać ciasny rulon. Równocześnie delikatnie ściągaj papier do pieczenia ze szpinakowego placka. Zwiniętą roladę owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30-40 minut. Przed podaniem pokrój w plastry i podawaj.
Ta najlepsza rolada szpinakowo-łososiowa to nie tylko smaczna przekąska, ale również pełne wartości odżywczych danie.
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne, ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, czyli leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę. Ma wysoką kaloryczność i zaliczany jest do ryb tłustych. A co za tym idzie, jest niezwykle zasobny w wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega-3. Z witamin łosoś zawiera głównie witaminę D, a także witaminy z grupy B. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.
Alergeny w roladzie szpinakowo-łososiowej
Lista alergenów dla rolady szpinakowo-łososiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- serek śmietankowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze rolady szpinakowo-łososiowej
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.