Rolada szpinakowa z łososiem

Opublikowano: 29.05.2021 r., 17:29 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem to idealne danie na imprezę, które zaskoczy twoich gości, zarówno wyglądem, jak i smakiem. Składa się z ciasta szpinakowego, sera i łososia.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Blendowanie 10 min
166 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Szpinak (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Oliwa z oliwek - do posmarowania blachy (5 ml)
  • Ser twarogowy półtłusty (200 g)
  • Łosoś wędzony (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm

Przepis na roladę szpinakową z łososiem krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Zblenduj szpinak z żółtkami, 3 ząbkami czosnku, 0,25 łyżeczki soli, po 0,25 łyżeczki pieprzu i imbiru, mąką i proszkiem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.

Delikatnie wymieszaj białka z masą szpinakową i wylej na blachę

Piecz 10-15 minut w 180 C.

Gdy ciasto się upiecze wyłącz piekarnik i uchyl piekarnik na 5 minut.

Następnie zdejmij z ciasta papier i zawiń je ze ściereczką kuchenną w rulon.

Twaróg zblenduj z dodatkiem szczypty pieprzu i soli.

Gdy ciasto wystygnie rozwiń je, posmaruj serkiem i ułóż wędzonego łososia.

Ponownie zwiń ciasto i odłóż do lodówki na godzinę.

Pokrój roladę w plastry.

Jak oceniasz przepis na roladę szpinakową z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat rolady szpinakowej z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem jest podawana na zimno i wygląda zjawiskowo. Zrobiona jest ze szpinakiem i serem oraz wędzonym łososiem. Możesz dodać do niej także świeże warzywa, na przykład, pokrojoną w słupki, czerwoną i żółtą paprykę, które dodadzą jeszcze więcej kolorów całemu daniu. Jeżeli widziałeś kiedyś tego typu przystawkę i zastanawiałeś się jak zrobić roladę szpinakową z łososiem, to jesteś w dobrym miejscu, bo postaram się wyjaśnić to, najprościej jak się da. Przepis na roladę szpinakową z łososiem jest ogólnie dosyć prosty, a najwięcej czasu zajmuje przygotowanie ciasta szpinakowego. Możesz je zrobić zarówno ze świeżego, jak i mrożonego szpinaku, ale ten drugi musisz wcześniej rozmrozić. W cieście szpinakowym są tylko jajka, mąka, proszek do pieczenia, szpinak i przyprawy. Rolady robi się na dosyć cienkim i najlepiej dosyć dużym cieście, aby łatwo je było zwijać, dlatego przygotuj sobie swoją największą blachę do pieczenia, która nie musi mieć wysokich brzegów. Z wymienionych wcześniej składników będziemy robić coś w stylu biszkoptu. Do blendera wrzucamy szpinak, proszek do pieczenia, żółtka, mąkę i przyprawy. Wszystko to dokładnie blendujemy, aby uzyskać jednolitą, zieloną masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy oliwą, aby mieć pewność, że bez problemu pozbędziemy się potem papieru. Do masy szpinakowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy równomiernie na blachę i pieczemy przez 10 minut, w 180 stopniach Celsjusza. Jeżeli masz mniejszą blachę i przez to masz grubszą warstwę ciasta, to możesz też piec chwilę dłużej. Po upieczeniu uchylamy piekarnik na około 5 minut. Następnie pozbywamy się papieru do pieczenia, układamy ciasto na ściereczce i zwijamy tworząc roladę ze ściereczką. Robimy to od razu, gdy ciasto jest jeszcze gorące. Tak zwinięte zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. W międzyczasie mieszamy posiekany szczypiorek z serem twarogowym. Jeżeli chcesz dodać paprykę to teraz ja pokrój. Gdy ciasto szpinakowe jest już zimne, odwijamy je, smarujemy wewnętrzną stronę serkiem oraz układamy kawałki wędzonego łososia i opcjonalnie paprykę. Teraz zawijamy z powrotem roladę, zaczynając od strony z łososiem. Tak przygotowaną roladę schładzamy w lodówce i kroimy na plasterki.

Alergeny w roladzie szpinakowej z łososiem

Lista alergenów dla rolady szpinakowej z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty

Wartości odżywcze rolady szpinakowej z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Możesz obniżyć indeks glikemiczny rolady szpinakowej z łososiem zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
101.02
166.69
Białko (g)
9.67
15.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
6.93
11.43
Węglowodany przyswajalne (g)
6.11
10.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
3.97
6.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
3.09
Tłuszcze nienasycone (g)
2.10
3.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
2.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.33
96.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
207.08
341.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.82
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.32
17.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
3.42
5.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.04
57.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.17
Ryboflawina (mg)
0.22
0.36
Niacyna (mg)
1.56
2.58
Foliany (µg (mcg))
90.08
148.62
Beta karoten (µg (mcg))
2065.20
3407.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
248.64
410.26
Potas (mg)
337.47
556.82
Wapń (mg)
88.39
145.85
Fosfor (mg)
154.53
254.97
Magnez (mg)
38.13
62.92
Żelazo (mg)
1.78
2.94
Cynk (mg)
0.59
0.97
Miedź (mg)
0.12
0.19
Mangan (mg)
0.38
0.63
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady szpinakowej z łososiem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady szpinakowej z łososiem

Koszt składników
67.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Oliwa z oliwek
5 ml
do posmarowania blachy
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Ser twarogowy półtłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Koszt składników
67.10