Rolada szpinakowa
- Szpinak mrożony - rozdrobniony (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Łosoś wędzony (150 g)
- Serek kanapkowy z czosnkiem (200 g)
Przepis na roladę szpinakową krok po kroku
Szpinak rozmroź, podsmaż go na patelni do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
Białka jaj oddziel od żółtek.
Do szpinaku dodaj żółtka, przyprawy i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ubite białka połącz z masą szpinakową i dokładnie je wymieszaj.
Ciasto szpinakowe wyłóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Papier do pieczenia możesz posmarować tłuszczem, aby ciasto lepiej od niego odeszło.
Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.
Ciasto szpinakowe posmaruj serkiem, ułóż na nie łososia wędzonego i zawiń ciasno.
Gotową roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Rolada smakuje najlepiej po około 2 godzinach.
-
Lawasz
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Muffinki z borówkami
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat rolady szpinakowej
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to doskonały pomysł na obiad, który możesz zabrać do pracy. Rolada ta świetnie sprawdzi się również jako przystawka podawana na zimno na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na roladę szpinakową z łososiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych, aby go wykonać. Do jej zrobienia potrzebujesz następujących produktów spożywczych: szpinaku mrożonego, jajka, łososia wędzonego, serka kanapkowego o smaku czosnkowym, soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Do przygotowania rolady świetnie sprawdzi się również świeży szpinak.
A więc jak zrobić roladę szpinakową? Wystarczy że szpinak podsmażysz na patelni, następnie pozostawisz go do delikatnego wystygnięcia. Kolejno do prze stygnie tego szpinaku dodaj żółtka jaj oraz przyprawy, składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę a następnie połącz z masą szpinakową. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto szpinakowe zostaw do wystygnięcia, następnie posmaruje je serkiem i ułóż na niego łososia wędzonego, a ciasto zwiń w roladę. Gotową roladę zawiń w folię i przechowują w lodówce. Rolada ta najlepiej smakuje po około 2 h spędzonych w lodówce.
Szpinak stanowi jeden z głównych produktów do przygotowania potrawy. Jest on doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim żelazo, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Należy pamiętać jednak, że żelazo niehemowe (czyli te pochodzące z produktów roślinnych) jest gorzej wchłaniane, dlatego warto zadbać o jego podaż również z produktów zwierzęcych.
Podsumowując ta pyszna rolada szpinakowa z łososiem to doskonała propozycja na smaczną przystawkę lub danie zabierane do pracy. Rolada jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczy ch, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Idealnie sprawdzi się jako danie na diecie bezglutenowej, o niskim indeksie glikemicznym lub redukcyjnej.
Alergeny w roladzie szpinakowej
Lista alergenów dla rolady szpinakowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy z czosnkiem
Wartości odżywcze rolady szpinakowej
Rolada szpinakowa to doskonała propozycja na przekąskę. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Pamiętaj jednak, że jest to danie dość kaloryczne.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.