Rolada śląska
- Polędwica wołowa (600 g)
- Mięso mielone wołowe (200 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Cebula (100 g)
- Ogórek kiszony (30 g)
- Musztarda (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na roladę śląską krok po kroku
Mięso pokrój w plastry oraz rozbij tłuczkiem do mięsa na kotlety.
Cebulę, ogórka kiszonego i boczek pokrój w drobną kostkę.
Pokrojone składniki wymieszaj z mięsem mielonym.
Dopraw solą i pieprzem.
Rozbite mięso posmaruj dokładnie musztardą i na każdy plaster dodaj farsz z mięsa mielonego.
Zwiń rolady i zabezpiecz je wykałaczką przed rozpadnięciem.
Rolady podsmaż na oleju, aż mięso się zarumieni.
Następnie dodaj wodę i gotuj je do miękkości.
Na koniec sos zaciągnij mąką i dopraw do smaku.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki drobiowe
-
Roladki
Więcej informacji na temat rolady śląskiej
Pyszna rolada śląska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Rolada jest pyszna, dzięki składnikom, które są do niej dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dobra rolada wołowa z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego, boczku i mięsa mielonego zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Wołowinę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić roladę śląską? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę, ogórki i boczek w drobną kostkę. Pokrojone składniki mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem do mięsa na kotlety. Rozbite mięso posmaruj dokładnie musztardą oraz na każdy plaster mięsa połóż farsz, następnie zwijamy mięso w rulony i zabezpieczamy je wykałaczką przed rozpadnięciem. Kolejnym krokiem jest podsmażenie roladek na patelni na złoty kolor. Podpieczone mięso zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękkie. Opcjonalnie na koniec możemy sos zaciągnąć odrobiną mąki.
Przepis na roladę śląską jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ogórka kiszonego, który posiada bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Ogórki kiszone są przede wszystkim nisko kalorycznym produktem, ponieważ cukier przekształcił się w kwas mlekowy w procesie fermentacji. Ponadto są doskonałym źródłem witaminy z grupy B, a także magnezu i potasu. Dodatkowo ogórki kiszony są naturalnym probiotykiem oraz wpływają na lepszą odporność naszego organizmu. Dzięki temu, że są bogate w kwas mlekowy mają również dobry wpływ na układ pokarmowy oraz jelita, ponieważ kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Ogórki także obniżają poziom cholesterolu we krwi dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego oraz zapobiegają anemii.
Pomysł na tradycyjne roladki po śląsku z dodatkiem ogórka kiszonego idealnie komponują w takim wydaniu, a co ważne są szybkie do zrobienia. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Rolady bardzo dobrze smakują w połączeniu z kluskami śląskimi. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.
Alergeny w roladzie śląskiej
Lista alergenów dla rolady śląskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze rolady śląskiej
Mięso wołowe nie jest zalecane przez dietetyków ze względu na dużą ilość tłuszczy, dlatego jeśli chcemy przygotować zdrowszą wersję dania warto użyć schabu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.