Rolada śląska

Opublikowano: 05.11.2021 r., 6:53 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna rolada śląska danie
Rolada śląska
Rolada śląska to tradycja kuchni polskiej. Idealnie komponują się z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Roladki są wyśmienite, dlatego koniecznie musisz ich spróbować.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
400 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwica wołowa (600 g)
  • Mięso mielone wołowe (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ogórek kiszony (30 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Przepis na roladę śląską krok po kroku

Mięso pokrój w plastry oraz rozbij tłuczkiem do mięsa na kotlety.

Cebulę, ogórka kiszonego i boczek pokrój w drobną kostkę.

Pokrojone składniki wymieszaj z mięsem mielonym.

Dopraw solą i pieprzem.

Rozbite mięso posmaruj dokładnie musztardą i na każdy plaster dodaj farsz z mięsa mielonego.

Zwiń rolady i zabezpiecz je wykałaczką przed rozpadnięciem.

Rolady podsmaż na oleju, aż mięso się zarumieni.

Następnie dodaj wodę i gotuj je do miękkości.

Na koniec sos zaciągnij mąką i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na roladę śląską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat rolady śląskiej

Pyszna rolada śląska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Rolada jest pyszna, dzięki składnikom, które są do niej dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dobra rolada wołowa z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego, boczku i mięsa mielonego zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Wołowinę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić roladę śląską? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę, ogórki i boczek w drobną kostkę. Pokrojone składniki mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem do mięsa na kotlety. Rozbite mięso posmaruj dokładnie musztardą oraz na każdy plaster mięsa połóż farsz, następnie zwijamy mięso w rulony i zabezpieczamy je wykałaczką przed rozpadnięciem. Kolejnym krokiem jest podsmażenie roladek na patelni na złoty kolor. Podpieczone mięso zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękkie. Opcjonalnie na koniec możemy sos zaciągnąć odrobiną mąki.

Przepis na roladę śląską jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ogórka kiszonego, który posiada bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Ogórki kiszone są przede wszystkim nisko kalorycznym produktem, ponieważ cukier przekształcił się w kwas mlekowy w procesie fermentacji. Ponadto są doskonałym źródłem witaminy z grupy B, a także magnezu i potasu. Dodatkowo ogórki kiszony są naturalnym probiotykiem oraz wpływają na lepszą odporność naszego organizmu. Dzięki temu, że są bogate w kwas mlekowy mają również dobry wpływ na układ pokarmowy oraz jelita, ponieważ kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Ogórki także obniżają poziom cholesterolu we krwi dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego oraz zapobiegają anemii.

Pomysł na tradycyjne roladki po śląsku z dodatkiem ogórka kiszonego idealnie komponują w takim wydaniu, a co ważne są szybkie do zrobienia. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Rolady bardzo dobrze smakują w połączeniu z kluskami śląskimi. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Alergeny w roladzie śląskiej

Lista alergenów dla rolady śląskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze rolady śląskiej

na 100g gotowej potrawy

Mięso wołowe nie jest zalecane przez dietetyków ze względu na dużą ilość tłuszczy, dlatego jeśli chcemy przygotować zdrowszą wersję dania warto użyć schabu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
200.19
400.39
Białko (g)
17.28
34.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.51
5.02
Węglowodany przyswajalne (g)
2.24
4.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.96
25.92
Tłuszcze nasycone (g)
5.66
11.32
Tłuszcze nienasycone (g)
7.30
14.60
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.87
11.73
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
2.87
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.05
130.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
2.09
4.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.19
2.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.71
1.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.74
3.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.54
13.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.00
26.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.89
5.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
262.35
524.70
Potas (mg)
296.27
592.53
Wapń (mg)
13.80
27.60
Fosfor (mg)
187.30
374.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.74
43.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
2.08
Cynk (mg)
2.51
5.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady śląskiej 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady śląskiej

Koszt składników
156.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
600 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
72.00
Za 600 g
Mięso mielone wołowe
200 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek kiszony
30 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 30 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
156.50