Rolada serowa
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
- Ser gouda (250 g)
- Pieczarki (250 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na roladę serową krok po kroku
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę. Dodaj do niej starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i przypraw solą i pieprzem. Smaż przez krótką chwilę. Farsz przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
Do dużej miski zetrzyj ser, dodaj majonez i jajka. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę serową. Rozprowadź dokładnie łyżką, by nie była zbyt grubo rozłożona w żadnym miejscu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W tym czasie piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem, by były cienkie i przypraw je z każdej strony przyprawą do kurczaka.
Ciasto serowe wyciągnij z piekarnika i delikatnie ściągnij z blaszki. Na środku poukładaj filety z kurczaka, a na nie wyłóż farsz z pieczarek. Całość delikatnie zroluj.
Gotową roladę przełóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Gotową roladę pokrój na plasterki.
Więcej informacji na temat rolady serowej
Rolada serowa to idealna alternatywa dla wędlin ze sklepu. Jest smaczniejsza, a przy tym bardziej ciekawa, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowoczesnych rozwiązań w kuchni. Smakuje wspaniale i naprawdę pięknie się prezentuje na półmisku, dlatego będzie ozdobą każdego imprezowego stołu. Można ją zjadać samą, z dodatkiem sałatki lub na pieczywie, w każdym przypadku smakuje naprawdę wybornie. W tej wersji została połączona z pieczarkami, dzięki czemu prezentuje się dużo lepiej. Podaje się ją na zimno, jednak w opcji na ciepło też będzie naprawdę pyszna. To bardzo uniwersalne danie, które pasuje na każdą okazję.
Rolada z serem, choć może się wydawać dość skomplikowana i pracochłonna, wcale taka nie jest. Wystarczy do niej tylko kilka podstawowych składników, a także piekarnik. Całość można zrobić w ekspresowym tempie i cieszyć się wspaniałym i niezwykle smacznym efektem końcowym.
Rolada jest pieczona w piekarniku, dzięki temu tworzy się na niej chrupiąca skórka. To sprawia, że całość jest nawet bardziej smaczna. Serowe ciasto łączy się wspaniale z kurczakiem, który dzięki pieczeniu staje się bardzo kruchy, a dodatek farszu z pieczarek gwarantuje, że mięso nie jest zbyt suche. To świetny wybór dla osób, które nie przepadają za wędlinami ze sklepu lub wieprzowymi. W takiej wersji jest zdecydowanie bardziej smaczna i dużo ciekawsza. Jest to także bardziej zdrowy odpowiednik, ze względu na mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i dość dużo białka. Ma też mniej soli niż sklepowe produkty.
Serowe ciasto tworzy się z majonezem, dzięki czemu całość jest odpowiednio przyprawiona i bardziej smakowita. Dodatek majonezu pozwala również na otrzymanie odpowiedniej konsystencji, dzięki czemu ciasto nie przerywa się i jest dość gęste.
Przepis na roladę serową jest świetny nawet dla początkujących kucharzy, gdyż jest niezwykle prosty i zawsze się udaje. To idealna opcja na przyjęcia, gdyż pozwala zrobić efektowne danie, w dość szybkim czasie i przy niezbyt dużym nakładzie pracy.
To danie najlepiej smakuje z piersią kurczaka, jednak można je również przygotować z filetem z indyka. Będzie dobre nawet dla osób na diecie ze względu na spory dział białka. To pyszna alternatywa dla zwykłej wędliny. Ten przepis pokaże ci jak zrobić roladę z kurczaka z pieczarkami w sposób niezwykle prosty i szybki, która zaskoczy wszystkich.
Alergeny w roladzie serowej
Lista alergenów dla rolady serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- przyprawa do kurczaka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rolady serowej
To lepszy zamiennik dla sklepowych wędlin, gdyż jest przygotowany w domu, m mniejszą ilość soli, a także brak w nim czerwonego mięsa.
Energia i białka
(127g)
Węglowodany
(127g)
Tłuszcze
(127g)
Witaminy
(127g)
Składniki mineralne
(127g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.