Przepis na roladę kokosową krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, robot kuchenny, papier do pieczenia, folia spożywcza, miska

W robocie kuchennym rozdrobnij herbatniki.

Masło rozpuść w podgrzanym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru.

Mleko wlej do herbatników, wymieszaj dokładnie i pozostaw na czas robienia masy.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wiórki kokosowe.

Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia, pod którym połóż folię spożywczą.

Herbatniki powinny tworzyć kwadrat o bokach 25 × 25 cm.

Na herbatniki połóż masę i zwiń w roladę.

Roladę owiń papierem do pieczenia i folią, na której była skręcana i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Rolada kokosowa podana na drewnianej desce, na ciemnym drewnianym stole
Rolada kokosowa
Koszt przygotowania dania
11.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Rolada kokosowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie kokosowej

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Rolada kokosowa jest fajną propozycją rolady bez pieczenia. Wykonana z herbatników oraz masy kokosowej, podawana na zimno jest pysznym dodatkiem do kawy i herbaty, idealnie wkomponuje się w słodkie przekąski na imprezie czy świąteczne wypieki oraz będzie pasować jako deser po niedzielnym obiedzie. Rolada kokosowa bez pieczenia może zostać wykonana z alkoholem. Alkohol możesz dodać do kremu lub do herbatników. Świetnie sprawdzi się likier kokosowy, rum lub wódka. Do masy możesz dodać także białą czekoladę. Połączenie białej czekolady i kokosa to klasyk, który smakuje wyśmienicie a rolada kokosowo czekoladowa będzie obłędna w smaku. Przepis na roladę kokosową jest łatwy i bez problemu wykonasz go nawet na szybko. Jednak należy pamiętać, że rolada musi dokładnie się schłodzić aby trzymała kształt.

Rolada kokosowa jest wyśmienitym deserem bez pieczenia. Wykonasz ją szybko oraz z prostych i popularnie dostępnych składników.

Wartości odżywcze rolady kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kalorie)
487.23 kcal
311.83 kcal
Białko
4.61 g
2.95 g
Fenyloalanina
0.21 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej

Węglowodany w roladzie kokosowej

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany
39.36 g
25.19 g
Węglowodany przyswajalne
36.41 g
23.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.95 g
1.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz
35.72 g
22.86 g
Tłuszcze nasycone
24.22 g
15.50 g
Tłuszcze nienasycone
11.50 g
7.36 g
Tłuszcze jednonasycone
9.84 g
6.30 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.66 g
1.06 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
57.39 mg
36.73 mg

Witaminy w przepisie na roladę kokosową

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina A
185.42 µg (mcg)
118.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina C
0.31 mg
0.20 mg
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
0.43 mg
Retinol
182.03 µg (mcg)
116.50 µg (mcg)
Tiamina
0.24 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.13 mg
Niacyna
1.88 mg
1.20 mg
Foliany
51.06 µg (mcg)
32.68 µg (mcg)
Beta karoten
41.31 µg (mcg)
26.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladę kokosową

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód
512.67 mg
328.11 mg
Potas
158.23 mg
101.27 mg
Wapń
93.41 mg
59.78 mg
Fosfor
273.08 mg
174.77 mg
Magnez
23.33 mg
14.93 mg
Żelazo
1.53 mg
0.98 mg
Cynk
0.57 mg
0.36 mg
Miedź
0.17 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady kokosowej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie kokosowej

Lista alergenów dla rolady kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • Masło

Cena przygotowania rolady kokosowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Mleko 1,5%
83 ml
0,3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 83 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Masło
170 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 170 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cukier
60 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na roladę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób