Rolada kokosowa

Opublikowano: 24.02.2022 r., 19:54 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosowa rolada na drewnianej desce
Rolada kokosowa
Wypróbuj najlepszy przepis na roladę kokosową. Fajna rolada bez pieczenia i na zimno jest pyszną propozycją na święta, na niedzielny deser czy słodką przekąskę na imprezę.
Przygotowanie 180 min
311 kcal
Kcal w porcji
64 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (300 g)
  • Mleko 1,5% - 0,3 szklanki (83 ml)
  • Masło (200 g)
  • Cukier - 2 + 5 łyżek (84 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, robot kuchenny, papier do pieczenia, folia spożywcza, miska

Przepis na roladę kokosową krok po kroku

W robocie kuchennym rozdrobnij herbatniki.

Masło rozpuść w podgrzanym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru.

Mleko wlej do herbatników, wymieszaj dokładnie i pozostaw na czas robienia masy.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wiórki kokosowe.

Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia, pod którym połóż folię spożywczą.

Herbatniki powinny tworzyć kwadrat o bokach 25 × 25 cm.

Na herbatniki połóż masę i zwiń w roladę.

Roladę owiń papierem do pieczenia i folią, na której była skręcana i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na roladę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat rolady kokosowej

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Rolada kokosowa jest fajną propozycją rolady bez pieczenia. Wykonana z herbatników oraz masy kokosowej, podawana na zimno jest pysznym dodatkiem do kawy i herbaty, idealnie wkomponuje się w słodkie przekąski na imprezie czy świąteczne wypieki oraz będzie pasować jako deser po niedzielnym obiedzie. Rolada kokosowa bez pieczenia może zostać wykonana z alkoholem. Alkohol możesz dodać do kremu lub do herbatników. Świetnie sprawdzi się likier kokosowy, rum lub wódka. Do masy możesz dodać także białą czekoladę. Połączenie białej czekolady i kokosa to klasyk, który smakuje wyśmienicie a rolada kokosowo czekoladowa będzie obłędna w smaku. Przepis na roladę kokosową jest łatwy i bez problemu wykonasz go nawet na szybko. Jednak należy pamiętać, że rolada musi dokładnie się schłodzić aby trzymała kształt.

Rolada kokosowa jest wyśmienitym deserem bez pieczenia. Wykonasz ją szybko oraz z prostych i popularnie dostępnych składników.

Alergeny w roladzie kokosowej

Lista alergenów dla rolady kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Wartości odżywcze rolady kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Rolada kokosowa to propozycja ciasta bez pieczenia. Nie zawiera ono dużo cukru, dlatego spożywane w rozsądnych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kcal)
487.23
311.83
Białko (g)
4.61
2.95
Fenyloalanina (mg)
0.21
0.13
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany (g)
39.36
25.19
Węglowodany przyswajalne (g)
36.41
23.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.95
1.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz (g)
35.72
22.86
Tłuszcze nasycone (g)
24.22
15.50
Tłuszcze nienasycone (g)
11.50
7.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.84
6.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.66
1.06
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.39
36.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina A (µg (mcg))
185.42
118.67
Witamina B6 (mg)
0.08
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.17
Witamina C (mg)
0.31
0.20
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.08
Witamina E (mg)
0.66
0.43
Retinol (µg (mcg))
182.03
116.50
Tiamina (mg)
0.24
0.15
Ryboflawina (mg)
0.21
0.13
Niacyna (mg)
1.88
1.20
Foliany (µg (mcg))
51.06
32.68
Beta karoten (µg (mcg))
41.31
26.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód (mg)
512.67
328.11
Potas (mg)
158.23
101.27
Wapń (mg)
93.41
59.78
Fosfor (mg)
273.08
174.77
Magnez (mg)
23.33
14.93
Żelazo (mg)
1.53
0.98
Cynk (mg)
0.57
0.36
Miedź (mg)
0.17
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady kokosowej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady kokosowej

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Mleko 1,5%
83 ml
0,3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 83 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
84 g
2 + 5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 84 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
18.50