Rolada drobiowa
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Pieczarki (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ogórek kiszony - 1 sztuki (140 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na roladę drobiową krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na dwa filety i rozbij tłuczkiem.
Posmaruj musztardą.
Pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż z posiekaną cebulką na oliwie.
Ogórki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pieczarkami z cebulką.
Farsz wykładaj na filety i zawijaj w roladkę. Możesz użyć wykałaczek, aby się nie rozpadły.
Roladki obsmaż chwilę na patelni z każdej strony, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat rolady drobiowej
Rolada drobiowa nadziewana farszem pieczarkowym to pomysł na pyszny, wytrawny obiad, który sprawdzi się zarówno na rodzinny, weekendowy posiłek, jak również na wyjątkowe okazje i święta. Pieczona, faszerowana rolada z kurczaka jest bardzo smaczna i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskich, tradycyjnych dań mięsnych – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak zrobić roladę drobiową na obiad, aby była najlepsza i dobra na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Samo przygotowanie rolady jest bardzo proste, jednak dość czasochłonne, dlatego zaplanuj sobie to odpowiednio wcześnie, ponieważ nie jest to danie, które możesz zacząć robić w ostatniej chwili. Składniki niezbędne do zrobienia rolady drobiowej to filety z piersi kurczaka, pieczarki, cebula, ogórki kiszone, musztarda oraz odrobina oliwy do smażenia. Z tych kilku składników powstanie pyszna, sycąca, zdrowa, aromatyczna rolada, która sprawdzi się na wiele różnych okazji. Niewątpliwą zaletą rolady drobiowej jest fakt, że składniki farszu możesz samodzielnie dopasować do swoich indywidualnych preferencji. Zamiast farszu pieczarkowego, do rolady możesz wykorzystać na przykład farsz ze szpinaku i fety lub ricotty, soczewicy, czy cera. Ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia, upodobania kulinarne i zawartość lodówki. Dla wzbogacenia smaku roladę możesz też zawinąć w plastry wędzonego boczku, pamiętaj jednak, że przez to będzie bardziej tłusta i kaloryczna. Odpowiednio upieczona i dobrze zarumieniona rolada dobrze prezentuje się na stole, dlatego bez obaw można podać ją jako główne danie podczas świąt, czy innych rodzinnych uroczystości. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na roladę drobiową z farszem z pieczarek i ogórków kiszonych. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.
Alergeny w roladzie drobiowej
Lista alergenów dla rolady drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze rolady drobiowej
Farsz z ogórków kiszonych, musztardy, pieczarek i cebuli jest dość ciężkostrawny, dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym może być źle tolerowany.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.