Rokpol marynowany

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rokpol marynowany podany na desce do krojenia.
Rokpol marynowany
Rokpol marynowany to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Marynowany w occie ser pleśniowy należy przygotować kilka dni przed podaniem. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
323 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser pleśniowy niebieski (400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Liście mięty (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, papryczka chilli świeża, cukier, ocet winny
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na rokpol marynowany krok po kroku

Ser pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Umieść cebulę w słoiku.

Posiekaj papryczkę chilli i dodaj do cebuli.

Wlej olej rzepakowy, ocet, dodaj cukier i mielony pieprz, wymieszaj.

Posiekaj liście mięty i dodaj do całości.

Dodaj kawałki sera i wstaw do lodówki na 3-4 dni.

Jak oceniasz przepis na rokpol marynowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat rokpolu marynowanego

Rokpol marynowany to doskonały pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Ser można podać na śniadanie. Marynowanie sera ma na celu wzbogacenie jego smaku oraz zachowanie świeżości na dłużej. Ser można marynować w różnych ulubionych przyprawach, jednak podstawą marynaty zawsze jest ocet, olej i cukier. Przepis na rokpol marynowany jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pysznej przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser z niebieską pleśnią, ocet winny, cukier, olej rzepakowy, liście mięty, cebula, pieprz czarny, papryczka chilli świeża.

Jak zrobić rokpol marynowany? Ser pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Umieść cebulę w słoiku. Posiekaj papryczkę chilli i dodaj do cebuli. Wlej olej rzepakowy, ocet, dodaj cukier i mielony pieprz, wymieszaj. Posiekaj liście mięty i dodaj do całości. Dodaj kawałki sera i wstaw do lodówki na 3-4 dni. Ser możesz przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.

Rokpol to Polski ser pleśniowy bardzo podobny do francuskiego sera o nazwie roquefort. Sery pleśniowe produkuje się z dodatkiem nieszkodliwych dla naszego zdrowia pleśni. Należy je spożywać w terminie podanym na opakowaniu, gdyż po tym czasie ich czystość biologiczna nie jest odpowiednia dla naszego zdrowia. Rokpol jest produkowany z mleka krowiego lub owczego. Ser można spożywać samodzielnie, dodawać do sosów śmietanowych lub marynować. Ocet winny produkowany jest na bazie wina czerwonego lub białego. Ocet winny jest delikatniejszy dla żołądka niż ocet spirytusowy. Ocet winny ma właściwości podobne do octu jabłkowego. Picie octu z wodą rano na czczo pomaga zakwasić żołądek i wspomaga produkcję soku żołądkowego. Dla octu winnego przypisuje się także właściwości obniżające poziom cukru we krwi oraz obniżające ciśnienie. Ocet winny można przygotować samodzielnie w domu.

Podsumowując rokpol marynowany to doskonała przekąska. Ser musisz przygotować kilka dni przed podaniem, aby marynata zdążyła wniknąć w ser.

Alergeny w rokpolu marynowanym

Lista alergenów dla rokpolu marynowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski

W przepisie na rokpol marynowany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze rokpolu marynowanego

na 100g gotowej potrawy

Rokpol marynowany to danie zawierające dużą ilość tłuszczu. Sera pleśniowego nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz dzieci do 3 roku życia. Ser jest bardzo kaloryczny, dlatego uważaj na ilość spożywanego posiłku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
323.60
323.60
Białko (g)
11.96
11.96
Fenyloalanina (mg)
0.59
0.59
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.73
4.73
Węglowodany przyswajalne (g)
3.75
3.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
0.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
28.73
28.73
Tłuszcze nasycone (g)
11.71
11.71
Tłuszcze nienasycone (g)
17.02
17.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.95
12.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.07
4.07
Cholesterol (mg)
40.00
40.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
119.73
119.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.09
4.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.27
Retinol (µg (mcg))
102.40
102.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.87
31.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
616.47
616.47
Potas (mg)
213.40
213.40
Wapń (mg)
303.93
303.93
Fosfor (mg)
219.00
219.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.27
20.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
0.56
Cynk (mg)
1.54
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rokpolu marynowanego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rokpolu marynowanego

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser pleśniowy niebieski
400 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liście mięty
50 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
32.00