Rogaliki z serem

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże rogaliki z serem
Rogaliki z serem
Rogaliki z serem twarogowym to propozycja na smaczną przekąskę do kawy i herbaty. Jest to również świetny pomysł na posiłek do pracy lub w podróż. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 25 min
366 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (600 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Mleko 2% (325 ml)
  • Masło roślinne - roztopione (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Ser twarogowy chudy (300 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, miseczka, ściereczka

Przepis na rogaliki z serem krok po kroku

Drożdże wymieszaj w misce z łyżką stołową cukru. Następnie dodaj łyżkę mąki i wlej pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.

Do czystej miski przesiej mąkę, dodaj do niej rozczyn z drożdży, mleko, 2 jajka, masło, cukier, szczyptę soli i wyrabiaj składniki ręką do uzyskania gładkiego ciasta.

Tak wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj je ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 90 minut.

Przygotuj nadzienie serowe: twaróg włóż do czystej miski, dodaj do niego żółtko z jaja (białko zostaw do posmarowania ciasta) i cukier puder. Składniki wymieszaj za pomocą blendera na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto połóż na posypanej mąką stolnicy, podziel je na 4 kawałki i każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.

Każdy placek pokrój na trójkąty, każdy trójkąt posmaruj masą serową i zwiń od podstawy do wierzchołka.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę ułóż zwinięte rogaliki, zachowując odstęp jeden od drugiego.

Jajko z białkiem wymieszaj i posmaruj nim wierzch rogalików.

Blaszkę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 25 minut.

Upieczone rogaliki wyciągnij z z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na rogaliki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat rogalików z serem

Drożdżowe rogaliki z twarogiem to doskonały pomysł na smaczny dodatek do herbaty i kawy. Świetnie sprawdzą się jako smaczna przekąska na imprezach rodzinnych oraz spotkaniach ze znajomymi. Jest to również świetna propozycja na przekąskę, którą możesz zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Przepis na rogaliki z serem białym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Do ich wykonania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, świeże drożdże, mleko spożywcze, masło roślinne, jajka, cukier, ser twarogowy chudy (jednak możesz użyć innego), cukier puder oraz szczypta soli. Z produktów możesz również przygotować kruche rogaliki z serem i dżemem - wystarczy trochę zmodyfikować przepis.

A więc jak przygotować te pyszne i szybkie rogaliki z nadzieniem serowym? Na początek drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj do nich mąkę i ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Następnie do miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, mleko, jajka, masło, cukier i sól. Składniki wymieszaj na jednolite ciasto przy użyciu dłoni. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotuj nadzienie serowe: twaróg zmiksuj z żółtkiem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podziel go na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż masę serową i zwiń rogaliki. Tak przygotowane rogale z nadzieniem posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie rogaliki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Podsumowując te proste rogaliki z twarogiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Jest to również świetny pomysł na posiłek zabierany do pracy lub w podróż. Rogaliki to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w nich również niektóre witaminy i składniki mineralne. Jest to doskonała opcja na smaczną przekąskę dla dzieci oraz dorosłych. Produkty użyte do ich przygotowania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w rogalikach z serem

Lista alergenów dla rogalików z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze rogalików z serem

na 100g gotowej potrawy

Rogaliki z serem to doskonała propozycja na smaczny deser. Jet to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Rogaliki świetnie sprawdzą się jako posiłek zabierany do pracy i w podróż.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
228.95
366.32
Białko (g)
8.69
13.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
36.56
58.49
Węglowodany przyswajalne (g)
35.60
56.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
1.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
5.08
8.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
3.07
4.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.31
2.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
2.82
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.00
81.60
Brak danych dla: masło roślinne, ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
38.27
61.23
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.53
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.06
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.76
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.60
Retinol (µg (mcg))
38.15
61.04
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
1.04
1.66
Ryboflawina (mg)
0.31
0.49
Niacyna (mg)
2.90
4.63
Foliany (µg (mcg))
83.65
133.83
Beta karoten (µg (mcg))
2.52
4.03
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
138.37
221.40
Potas (mg)
105.03
168.04
Wapń (mg)
48.10
76.95
Fosfor (mg)
106.82
170.92
Magnez (mg)
13.92
22.27
Żelazo (mg)
1.85
2.96
Cynk (mg)
0.73
1.17
Miedź (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z serem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z serem

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Mleko 2%
325 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.81
Za 325 ml
Masło roślinne
100 g
roztopione
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ser twarogowy chudy
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
35.50