Przepis na rogaliki z gotowego ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty.

Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń rogalik.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Do miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem.

Każdy rogalik posmaruj jajkiem i posyp odrobiną cukru.

Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.

Po tym czasie rogaliki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego podane na drewnianej desce do krojenia. Obok niej stoi słoiczek z dżemem.
Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
9.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
189 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rogalikach z gotowego ciasta francuskiego

Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzą się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Rogaliki z ciasta francuskiego stanowią doskonałą propozycją na słodką przekąskę do kawy i herbaty. Przepis na rogaliki z gotowego ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rogalików niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, dżem truskawkowy, jajko oraz cukier. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych przestępny cenach.

Jak zrobić rogaliki z gotowego ciasta francuskiego? Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń rogalik. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem. Każdy rogalik posmaruj jajkiem i posyp odrobiną cukru. Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Po tym czasie rogaliki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Truskawki, z których wykonany jest dżem do rogalików, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która spożywania w odpowiednich ilościach wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Odpowiednia jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo witamina C przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich również krzem, który korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Podsumowując prosty przepis na pyszne rogaliki z gotowego ciasta francuskiego świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy i herbaty. Rogaliki są dobre do spożycia, gdy tylko wystygną. Posypanie wierzchu rogalików cukrem sprawia, że są one bardziej chrupiące. Rogaliki będą również doskonałym wyborem na szybką i słodką przekąskę dla dzieci.

Wartości odżywcze rogalików z gotowego ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
379.59 kcal
189.79 kcal
Białko
5.29 g
2.65 g
Fenyloalanina
0.19 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w rogalikach z gotowego ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
41.31 g
20.66 g
Węglowodany przyswajalne
40.06 g
20.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
0.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
21.62 g
10.81 g
Tłuszcze nasycone
6.72 g
3.36 g
Tłuszcze nienasycone
14.90 g
7.45 g
Tłuszcze jednonasycone
12.04 g
6.02 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.86 g
1.43 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
40.12 mg
20.06 mg

Witaminy w przepisie na rogaliki z gotowego ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
17.25 µg (mcg)
8.63 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
4.41 mg
2.21 mg
Witamina E
0.47 mg
0.23 mg
Retinol
17.25 µg (mcg)
8.63 µg (mcg)
Tiamina
0.22 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.10 mg
Niacyna
2.28 mg
1.14 mg
Foliany
52.42 µg (mcg)
26.21 µg (mcg)
Beta karoten
1.47 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki z gotowego ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
149.64 mg
74.82 mg
Potas
65.25 mg
32.62 mg
Wapń
11.49 mg
5.75 mg
Fosfor
55.76 mg
27.88 mg
Magnez
11.10 mg
5.55 mg
Żelazo
1.57 mg
0.79 mg
Cynk
0.44 mg
0.22 mg
Miedź
0.08 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z gotowego ciasta francuskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach z gotowego ciasta francuskiego

Lista alergenów dla rogalików z gotowego ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania rogalików z gotowego ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
150 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na rogaliki z gotowego ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób