Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (275 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na rogaliki z gotowego ciasta francuskiego krok po kroku
Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty.
Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń rogalik.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem.
Każdy rogalik posmaruj jajkiem i posyp odrobiną cukru.
Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
Po tym czasie rogaliki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat rogalików z gotowego ciasta francuskiego
Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzą się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Rogaliki z ciasta francuskiego stanowią doskonałą propozycją na słodką przekąskę do kawy i herbaty. Przepis na rogaliki z gotowego ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rogalików niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, dżem truskawkowy, jajko oraz cukier. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych przestępny cenach.
Jak zrobić rogaliki z gotowego ciasta francuskiego? Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń rogalik. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem. Każdy rogalik posmaruj jajkiem i posyp odrobiną cukru. Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Po tym czasie rogaliki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Truskawki, z których wykonany jest dżem do rogalików, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która spożywania w odpowiednich ilościach wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Odpowiednia jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo witamina C przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich również krzem, który korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
Podsumowując prosty przepis na pyszne rogaliki z gotowego ciasta francuskiego świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy i herbaty. Rogaliki są dobre do spożycia, gdy tylko wystygną. Posypanie wierzchu rogalików cukrem sprawia, że są one bardziej chrupiące. Rogaliki będą również doskonałym wyborem na szybką i słodką przekąskę dla dzieci.
Alergeny w rogalikach z gotowego ciasta francuskiego
Lista alergenów dla rogalików z gotowego ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rogalików z gotowego ciasta francuskiego
Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem dżemu to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.