Rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem

Opublikowano: 07.11.2022 r., 16:22 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie rogaliki z twarogiem
Rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem
Poznaj przepis na pyszne, domowe, ekspresowe rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (300 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (200 g)
  • Jogurt naturalny - 1/3 opakowania (50 ml)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, pędzelek, blacha

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem krok po kroku

W misce wymieszaj twaróg z jogurtem i cukrem.

Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty.

Na każdy trójkąt nałóż przygotowany twarożek i zawiń rogalik.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut.

Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat rogalików z ciasta francuskiego z twarogiem

Rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem to świetny pomysł na pyszny deser lub podwieczorek. Sprawdzą się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także poczęstunek podczas spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Odpowiednio udekorowane pięknie prezentują się na stole i przyciągają wzrok. Mimo że ich przygotowanie może wydawać się początkowo bardzo skomplikowane i czasochłonne, możesz wykorzystać nasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem, który pokaże Ci jak przygotować je w trybie ekspresowym. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego i masy makowej z puszki możliwe jest zaoszczędzenie czasu i przygotowanie tych smacznych croissantów nawet na ostatnią chwilę. Mimo tego, że wykorzystujemy gotowe składniki, rogaliki z serem są równie dobre co te wykonane samodzielnie „od zera”. Oczywiście, jeśli lubisz gotować i masz więcej czasu, który możesz poświęcić na ich przygotowanie, możesz samodzielnie zrobić zarówno ciasto francuskie, jak i masę makową. Pamiętaj jednak, że wtedy przygotowanie rogalików zajmie Ci nawet kilka godzin. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem, aby były naprawdę szybkie, łatwe i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis. Składniki, które będą Ci potrzebne do ich przygotowania to ciasto francuskie, ser twarogowy, jogurt naturalny cukier lub ksylitol oraz jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem. Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem jest bardzo prosty. Ciasto francuskie wystarczy podzielić na trójkąty o równych wymiarach, na każdą porcję ciasta nakładać porcje twarogu wymieszanego z jogurtem i słodzidłem, a następnie zawijać zaczynając od krótszego boku. Rogaliki są gotowe do pieczenia, przed wstawieniem do piekarnika warto jednak posmarować je rozkłóconym jajkiem, aby były chrupiące i zarumienione. Ciasto francuskie co prawda jest tłuste i wysokokaloryczne, jednak jeśli na co dzień stosujesz zdrową, dobrze zbilansowaną dietę, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie niczym niebezpiecznym dla zdrowia. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego z twarogiem

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie jest stosunkowo kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilości zwłaszcza na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
324.25
0.00
Białko (g)
8.76
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
25.41
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
24.68
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
20.85
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
7.13
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
13.72
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.12
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.60
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.96
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
26.50
0.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.00
Witamina C (mg)
0.07
0.00
Witamina E (mg)
0.38
0.00
Retinol (µg (mcg))
26.18
0.00
Tiamina (mg)
0.21
0.00
Ryboflawina (mg)
0.25
0.00
Niacyna (mg)
2.08
0.00
Foliany (µg (mcg))
47.13
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
3.90
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
242.88
0.00
Potas (mg)
96.68
0.00
Wapń (mg)
53.07
0.00
Fosfor (mg)
111.45
0.00
Magnez (mg)
13.02
0.00
Żelazo (mg)
1.44
0.00
Cynk (mg)
0.58
0.00
Miedź (mg)
0.07
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego z twarogiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z ciasta francuskiego z twarogiem

Koszt składników
23.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Ser twarogowy półtłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Jogurt naturalny
50 ml
1/3 opakowania
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
23.80