Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z serem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski włóż ser twarogowy, jogurt, cukier, cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj za pomocą widelca na jednolitą masę.

Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty.

Na każdy trójkąt nałóż twarożek i zawiń rogalik.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Do miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem.

Każdy rogalik posmaruj jajkiem.

Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez około 30 minut.

Po tym czasie rogaliki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Rogaliki z ciasta francuskiego z serem posypane cukrem pudrem podane w ozdobnym koszyczku.
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem
Koszt przygotowania dania
10.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
185 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Rogaliki z ciasta francuskiego z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rogalikach z ciasta francuskiego z serem

Rogaliki z ciasta francuskiego z białym serem to doskonała propozycja na pyszne rogaliki, które można podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne rogaliki doskonale smakują również z dodatkiem kakao – bez obawy możesz podać je dla najmłodszych. Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rogalików potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, ser twarogowy chudy, jogurt naturalny, cukier, cukier wanilinowy oraz jajko. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z serem? Do miski włóż ser twarogowy, jogurt, cukier, cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj za pomocą widelca na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż twarożek i zawiń rogalik. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem. Każdy rogalik posmaruj jajkiem. Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 30 minut. Po tym czasie rogaliki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Twaróg zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Jest on dobrym źródłem wapnia, cynku, potasu, witaminy A, D, B12 oraz ryboflawiny. Cynk pozytywnie wpłynie na odporność organizmu, stan skóry i włosów oraz na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego działania układu kostnego i zapobiega osteoporozie, jednak jej ilości w produktach mlecznych nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Podsumowując najlepsze rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem są dobre do spożycia, gdy wystygną. Rogaliki z twarogiem doskonale smakują z dodatkiem kawy i herbaty, dlatego bez obawy możemy podać jako słodką przekąskę dla gości. Rogaliki stanowią również dobre źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego - warto włączyć je do swojej diety w umiarkowanych ilościach.

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
308.73 kcal
185.24 kcal
Białko
8.96 g
5.38 g

Węglowodany w rogalikach z ciasta francuskiego z serem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
26.13 g
15.68 g
Węglowodany przyswajalne
25.45 g
15.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
0.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
18.71 g
11.23 g
Tłuszcze nasycone
6.00 g
3.60 g
Tłuszcze nienasycone
12.65 g
7.59 g

Witaminy w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z serem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z serem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
270.92 mg
162.55 mg
Wapń
44.38 mg
26.63 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.37 mg
0.82 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego z serem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego z serem

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania rogalików z ciasta francuskiego z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Ser twarogowy chudy
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
23.90
Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób