Rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem

Opublikowano: 12.06.2022 r., 12:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem podane na talerzyku.
Rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem
Rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Są niezwykle smaczne, a przy okazji słodkie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
209 kcal
Kcal w porcji
86 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (280 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Cukier (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, wałek

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem krok po kroku

Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Pozwól, by się zagotowało. Dodaj do niego 1 budyń i 2 łyżki cukru. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą, by nie powstały żadne grudki.

Budyń odstaw do ostudzenia.

Ciasto francuskie rozłóż i dobrze rozwałkuj.

Z ciasta wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść budyń i roluj całość do górnego rogu.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat rogalików z ciasta francuskiego z budyniem

Rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Są niezwykle smaczne, a przy okazji słodkie. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują. To wspaniały wybór na domowe uroczystości, ale także na co dzień. Świetnie smakują podane na podwieczorek lub jako deser do kawy. Tak naprawdę z wykonaniem tego ciasta poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Te rogaliki można przygotować w ekspresowym tempie. To świetna alternatywa dla ciasta drożdżowego, z którego bardzo często są przygotowywane rogale. W tej opcji nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, nie trzeba również przygotować wcześniej zaczynu, więc całość zabiera bardzo mało czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem, by były dobre, a przy okazji łatwe, to te prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Jego bazą są podstawowe składniki. Słodkości, które z niego powstają, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto francuskie jest bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z budyniem. Choć ciasto jest na bazie mąki pszennej, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują. Smakują wybornie, a prezentują się jeszcze lepiej. Te rogaliki są bardzo mocno waniliowe, dlatego na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem to pomysł na pyszne i domowe wypieki. Przepis na kruche rogaliki jest bardzo prosty i pozwala w szybki sposób stworzyć tradycyjne słodkości z budyniem. To doskonały pomysł na domowe na rogaliki, które sprawdzą się na każdą okazję. To deser, które idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, ze względu na fantastyczny smak, a także elegancką prezentację. Jednak będą również wspaniałym wyborem na co dzień, gdyż łatwo je przygotować w swoim domu. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego z budyniem

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kcal)
244.00
209.84
Białko (g)
4.34
3.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany (g)
26.52
22.81
Węglowodany przyswajalne (g)
26.00
22.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz (g)
13.54
11.65
Tłuszcze nasycone (g)
4.64
3.99
Tłuszcze nienasycone (g)
8.90
7.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.27
6.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.63
1.41
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.65
4.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina A (µg (mcg))
48.26
41.50
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.28
Witamina C (mg)
0.12
0.10
Witamina E (mg)
0.19
0.17
Retinol (µg (mcg))
48.26
41.50
Tiamina (mg)
0.17
0.14
Ryboflawina (mg)
0.17
0.15
Niacyna (mg)
1.42
1.22
Foliany (µg (mcg))
26.56
22.84
Beta karoten (µg (mcg))
1.74
1.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód (mg)
132.30
113.78
Potas (mg)
113.33
97.46
Wapń (mg)
76.79
66.04
Fosfor (mg)
79.51
68.38
Magnez (mg)
12.19
10.48
Żelazo (mg)
0.84
0.72
Cynk (mg)
0.42
0.36
Miedź (mg)
0.04
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego z budyniem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z ciasta francuskiego z budyniem

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
16.00