Rogaliki Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 20:23 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogaliki oprószone cukrem w miseczce
Rogaliki Thermomix
Rogaliki Thermomix to pyszne i łatwe ciasteczka, które wykonasz w kilka chwil. W środku możesz umieścić marmoladę, czekoladę czy świeże owoce. W każdym wydaniu są przepyszne.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
90 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 48 porcji
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
  • Cukier (45 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Masło (100 g)
  • Margaryna do pieczenia (125 g)
  • Marmolada (250 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Cukier - duże kryształy (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, thermomix

Przepis na rogaliki z thermomixu krok po kroku

Włóż do naczynia Thermomixa wszystkie składniki (oprócz marmolady, białka i grubego cukru).

Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty / Interwał.

Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiaj dłońmi.

Podziel ciasto na 4 kawałki.

Każdy kawałek rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 milimetry.

Podziel placek na 12 trójkątów.

Na szerszej części trójkąta ułóż odrobinę marmolady (około pół łyżeczki).

Zwiń, zaczynając od szerszej części w kształtne rogaliki.

W podobny sposób przygotuj pozostałe kawałki ciasta.

Gdy rogaliki są gotowe posmaruj je białkiem i posyp grubym cukrem.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez około 15 minut w 200 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na rogaliki z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat rogalików z thermomixu

Rogaliki Thermomix to pyszne i łatwe ciasteczka, które wykonasz w kilka chwil. Nie wymagają czasu na wyrastanie.

Aby wykonać przepis na rogaliki z Thermomixa potrzebujesz żółtko, całe jajko, pół kilograma mąki pszennej, 45 g cukru (około 4 łyżki), 100 g śmietany 18%, 40 g drożdży oraz po 100 g margaryny do pieczenia i masła. Te wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa i wyrabiaj przez 3 minuty z użyciem funkcji „Interwał”. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na cztery, równe części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt okręgu i podziel na 12 kawałków jak pizzę, tworząc trójkąty. Na szerszej części ułóż marmoladę i zwiń. W ten sposób wykonaj 48 rogalików. Teraz wystarczy posmarować je białkiem jaja i posypać cukrem w formie dużych kryształków. Pieczenie w 200 stopniach trwa tylko około 15 minut, więc w kilka chwil są gotowe. Warto jednak poczekać, aż dobrze ostygną, ponieważ gorąca marmolada jest… naprawdę bardzo gorąca.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić rogaliki w Thermomixie przekonały Cię, że są one naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy około godziny i domowe rogaliki będą smakowicie prezentować się na Twoim stole.

Jeśli nie masz akurat marmolady, to do środka rogalika możesz włożyć kawałek czekolady, odrobinę powideł śliwkowych lub kremu czekoladowego. Świetnie sprawdzą się również kawałki orzechów czy świeżych owoców takich jak jabłka, gruszki czy maliny. Jeśli chcesz, możesz również z wierzchu udekorować je np. czekoladową posypką zamiast cukru. W każdym wydaniu te rogaliki będą naprawdę dobre w smaku.

Domowe wypieki to nie tylko pewność użytych składników, ale również czas, który możecie spędzić z bliskimi w kuchni. Rodzinna współpraca przy takich słodkościach to świetny czas na rozmowę i oderwanie się od zewnętrznego świata, w tym telefonu czy komputera. A satysfakcja ze świetnie wykonanej pracy, nagrodzona pysznymi rogalikami jest jeszcze większa.

Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis w swojej kuchni. Te pyszne rogaliki z owocową marmoladą na długo zapadają w pamięć.

Alergeny w rogalikach z thermomixu

Lista alergenów dla rogalików z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze rogalików z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała, proponuję wymienić cukier na naturalny słodzik np. ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
362.50
90.62
Białko (g)
4.78
1.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
50.06
12.52
Węglowodany przyswajalne (g)
49.11
12.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
16.60
4.15
Tłuszcze nasycone (g)
7.45
1.86
Tłuszcze nienasycone (g)
9.15
2.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.25
1.56
Brak danych dla: cukier, białko jajka, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.90
0.72
Brak danych dla: cukier, białko jajka, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.10
13.27
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A (µg (mcg))
152.36
38.09
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.03
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.66
0.17
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.13
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.07
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
146.12
36.53
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.10
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.07
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.08
0.77
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
106.05
26.51
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
73.52
18.38
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
87.96
21.99
Potas (mg)
88.03
22.01
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.46
5.12
Fosfor (mg)
68.05
17.01
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.71
2.43
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.05
0.76
Cynk (mg)
0.74
0.18
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.02
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z thermomixu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z thermomixu

Koszt składników
40.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Margaryna do pieczenia
125 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Marmolada
250 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 250 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
duże kryształy
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
40.70