Przepis na rogaliki serowe krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, maszynka do mięsa

Ser twarogowy zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.

Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj olej do twarogu i ponownie wymieszaj.

W drugiej dużej misce wymieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia.

Do mokrych składników dodawaj po łyżce suchych i mieszaj. Po pewnym czasie zacznij ciasto ugniatać, aż będzie gładkie.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, tak by miały kształt koła.

Kółka podziel nożem na 12 "trójkątów".

Każdy trójkąt zwiń w rulon, zaczynając od najszerszej części.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 18-20 minut w 180 st. C.

Zostaw do ostygnięcia.

W miseczce wymieszaj 2 łyżki mleka i cukier puder, aż powstanie lukier.

Lukrem polej ostudzone rogaliki.

Rogaliki serowe podane z kawą na drewnianej desce
Rogaliki serowe
Koszt przygotowania dania
8.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Rogaliki serowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rogalikach serowych

Rogaliki serowe to pyszny i szybki wypiek idealny do niedzielnej, popołudniowej kawy. Te smaczne i łatwe w przygotowaniu rogaliki równie świetnie pasują na drugie śniadanie.

Prosty przepis na rogaliki serowe wykonasz w kilka chwil. Na początku ser twarogowy zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj olej do twarogu i ponownie wymieszaj. W drugiej dużej misce wymieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodawaj po łyżce suchych i mieszaj. Po pewnym czasie zacznij ciasto ugniatać, aż będzie gładkie. Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, tak by miały kształt koła. Kółka podziel nożem na 12 "trójkątów". Każdy trójkąt zwiń w rulon, zaczynając od najszerszej części. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 18-20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia. W miseczce wymieszaj 2 łyżki mleka i cukier puder, aż powstanie lukier. Lukrem polej ostudzone rogaliki. Możesz pominąć ostatni punkt, ale z lukrem są zdecydowanie najlepsze.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rogaliki serowe z marmoladą to wystarczy przed zwinięciem rogalików wyłożyć na szerszą część łyżeczkę dowolnej marmolady i dopiero teraz zwinąć. Tak przygotowane rogaliki to świetny pomysł na pyszne „małe co nieco”.

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.

Wartości odżywcze rogalików serowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(44g)
Energia (kalorie)
349.91 kcal
153.96 kcal
Białko
8.76 g
3.85 g

Węglowodany w rogalikach serowych

Na 100g
Na porcję
(44g)
Węglowodany
48.31 g
21.26 g
Węglowodany przyswajalne
48.28 g
21.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(44g)
Tłuszcz
13.86 g
6.10 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
1.03 g
Tłuszcze nienasycone
11.52 g
5.07 g

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki serowe

Na 100g
Na porcję
(44g)
Sód
167.15 mg
73.55 mg
Potas
227.54 mg
100.12 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
95.98 mg
42.23 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.28 mg
1.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików serowych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach serowych

Lista alergenów dla rogalików serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania rogalików serowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
28.70
Jak oceniasz przepis na rogaliki serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób