Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, maszynka do mięsa

Przepis na rogaliki serowe krok po kroku

Ser twarogowy zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.

Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj olej do twarogu i ponownie wymieszaj.

W drugiej dużej misce wymieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia.

Do mokrych składników dodawaj po łyżce suchych i mieszaj. Po pewnym czasie zacznij ciasto ugniatać, aż będzie gładkie.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, tak by miały kształt koła.

Kółka podziel nożem na 12 "trójkątów".

Każdy trójkąt zwiń w rulon, zaczynając od najszerszej części.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 18-20 minut w 180 st. C.

Zostaw do ostygnięcia.

W miseczce wymieszaj 2 łyżki mleka i cukier puder, aż powstanie lukier.

Lukrem polej ostudzone rogaliki.

Rogaliki serowe podane z kawą na drewnianej desce
Rogaliki serowe - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - rogaliki serowe

W skrócie
Kalorii w porcji
153 kcal
Wielkość
jednej porcji
44 g
Indeks glikemiczny
85

Wartości odżywcze rogalików serowych

na 100g gotowej potrawy

Twaróg to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(44g)
Energia (kcal)
349.91
153.96
Białko (g)
8.76
3.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(44g)
Węglowodany (g)
48.31
21.26
Węglowodany przyswajalne (g)
48.28
21.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(44g)
Tłuszcz (g)
13.86
6.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.76
1.21
Tłuszcze nienasycone (g)
11.09
4.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(44g)
Sód (mg)
167.15
73.55
Potas (mg)
227.54
100.12
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
95.98
42.23
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.28
1.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików serowych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach serowych

Lista alergenów dla rogalików serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Więcej informacji na temat rogalików serowych

Rogaliki serowe to pyszny i szybki wypiek idealny do niedzielnej, popołudniowej kawy. Te smaczne i łatwe w przygotowaniu rogaliki równie świetnie pasują na drugie śniadanie.

Prosty przepis na rogaliki serowe wykonasz w kilka chwil. Na początku ser twarogowy zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj olej do twarogu i ponownie wymieszaj. W drugiej dużej misce wymieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodawaj po łyżce suchych i mieszaj. Po pewnym czasie zacznij ciasto ugniatać, aż będzie gładkie. Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, tak by miały kształt koła. Kółka podziel nożem na 12 "trójkątów". Każdy trójkąt zwiń w rulon, zaczynając od najszerszej części. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 18-20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia. W miseczce wymieszaj 2 łyżki mleka i cukier puder, aż powstanie lukier. Lukrem polej ostudzone rogaliki. Możesz pominąć ostatni punkt, ale z lukrem są zdecydowanie najlepsze.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rogaliki serowe z marmoladą to wystarczy przed zwinięciem rogalików wyłożyć na szerszą część łyżeczkę dowolnej marmolady i dopiero teraz zwinąć. Tak przygotowane rogaliki to świetny pomysł na pyszne „małe co nieco”.

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików serowych

Koszt składników
28.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
28.70
Jak oceniasz przepis na rogaliki serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób